A növényi alapú étrend segít megelőzni és kezelni az asztmát

A növényi alapú étrend segít megelőzni és kezelni az asztmát

Egy új tudományos áttekintés szerint a növényi alapú étrend segíthet megelőzni, illetve kordában tartani az asztmát

A Nutrition Reviews oldalain megjelent új tudományos áttekintés szerint a növényi alapú étrend segíthet megelőzni, illetve kordában tartani az asztmát, míg a tejtermékek és a magas zsírtartalmú ételek növelik kialakulásának, illetve a tünetek súlyosbodásának kockázatát. (1)

Az asztma egy elterjedt krónikus betegség, amelyet a légutak gyulladásos állapota és beszűkülése jellemez. Következtében időnként légzési nehézségek, köhögés, zihálás, és légszomj léphet fel.

“Az asztma több, mint 25 millió amerikait érint, és a betegség sajnos érzékenyebbé teheti őket a COVID-19 fertőzésre” – mondta a tanulmány szerzője, Dr. Hana Kahleova, a Physicians klinikai kutatásokért felelős vezetője. – “A tanulmány megcsillantja a reményt, hogy az étrendi változtatások jótékonyan hathatnak a betegségre.”

A Physicians Committee for Responsible Medicine kutatói az étrendekkel és asztmával kapcsolatos eredmények vizsgálata során úgy találták, hogy bizonyos ételek – ideértve a zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű magvakat, és más magas rosttartalmú táplálékok – pozitívan, míg mások – pl. a tejtermékek és a telített zsírokban gazdag ételek – negatívan befolyásolják az asztmás állapotot.

Az áttekintés szerzői kiemelték azt a kísérleti eredményt, hogy egy kontrollcsoporttal való összehasonlításban azok az asztmás betegek, akik 8 héten át növényi étrendet fogyasztottak az asztmagyógyszerek visszafogottabb alkalmazásáról, illetve ritkábban jelentkező és kevésbé súlyos tünetekről számoltak be. Egy másik tanulmányban az egy éven át növényi táplálkozást követő asztmás betegek a vitálkapacitás – vagyis a belélegzett és kilélegzett levegő közötti maximális térfogat különbség – és más mérőszámok növekedéséről számoltak be. (2)

A szerzők arra következtetnek, hogy a növényi alapú étrend annak köszönheti jótékony hatásait, hogy bizonyítottan csökkenti a rendszerszintű gyulladást, ami az asztma egyik súlyosbító tényezője. A növényi étrend emellett rostokban is gazdag, amely pozitívan befolyásolja a tüdőfunkciót. A kutatók ugyanakkor felhívják a figyelmet a növényi táplálékokban található antioxidánsokra és flavonoidokra is, amelyek védelmező hatást gyakorolhatnak.

Az áttekintés szerint a tejtermékek fogyasztása növelheti az asztma kockázatát és súlyosbíthatja annak tüneteit. Egy 2015-ös tanulmány úgy találta, hogy a legtöbb tejterméket fogyasztó gyermekeknél nagyobb eséllyel alakul ki asztma, mint a legkevesebbet fogyasztóknál. (3) Egy másik kísérletben asztmás gyermekeket osztottak szét egy kontroll csoportra – amely nem változtatott táplálkozási szokásain -, illetve egy olyan csoportba, amely nem fogyasztott tejtermékeket és tojást nyolc héten át. A tejtermékek kizárását követően a kísérleti étrendet követő csoport 22%-os javulást tapasztalt a maximális kilégzési sebességben, míg a kontroll csoportnál 0.6%-os romlást mértek. (4)

Az asztmás betegek esetében a magas zsírbevitelt, a telített zsírok fogyasztását, és az alacsony rostfogyasztást is kapcsolatba hozták a légutak gyulladásával és a tüdőfunkció romlásával.

“Ez az átütő kutatás rámutat, hogy az asztma megelőzésében és kordában tartásában mekkora szerepet játszhat az, ha a tányérunkat növényi alapú ételekkel töltjük meg, miközben kerüljük a tejtermékeket és más, zsírban gazdag élelmiszereket.” – magyarázta Dr. Kahleova.

Hivatkozások

(1) Jihad Alwarith, Hana Kahleova, Lee Crosby, Alexa Brooks, Lizoralia Brandon, Susan M Levin, Neal D Barnard (2020) The role of nutrition in asthma prevention and treatment. Nutrition Reviews. nuaa005.
(2) Lindahl O, Lindwall L, Spangberg A, et al. (1985): Vegan regimen with reduced medication in the treatment of bronchial asthma. J Asthma. 22:45–55.
(3) Han Y-Y, Forno E, Brehm JM, et al. (2015) Diet, interleukin-17, and childhood asthma in Puerto Ricans. Ann Allergy Asthma Immunol. 115:288–293.e1.
(4) Yusoff NA, Hampton SM, Dickerson JW, et al. (2004) The effects of exclusion of dietary egg and milk in the management of asthmatic children: a pilot study. J R Soc Promot Health. 124:74–80.A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.