A növényi alapú táplálkozás hatása a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatára

A növényi alapú táplálkozás hatása a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatára

A szív-és érrendszeri megbetegedések (például: érelmeszesedés, iszkémiás szívbetegségek, stroke) már régóta az egyik vezető halálokok közé tartoznak világszerte, az összes halálozás közel 1/3-ért felelősek. A rizikófaktorok szempontjából az étrend egy olyan változó, ami nagymértékben javíthatja, de ronthatja is a betegség kialakulását és kimenetelét. Egyre nagyobb számú klinikai kísérlet sugallja, hogy a növényi alapú táplálkozás, mely állati eredetű táplálékoktól mentes, számos előnnyel járhat a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulása és kezelése szempontjából. Számos kutatás azonban eltérő eredményekkel számol be a szív-és érrendszeri betegségek kimenetele és a növényi alapú táplálkozás kapcsolatáról, ugyanis több korábbi study a növényi alapú táplálkozást pusztán az állati eredetű ételek kizárása alapján karakterizálta, de nem tett különbséget az ételek minősége, a teljes értékű tápanyagok és a feldolgozott termékek fogyasztásának mértékében.

Egy 2012-es kutatás állítása szerint a vegetáriánusok körében 29%-kal kevesebb a kardiovaszkuláris halálozási arány. Ezzel ellentétben egy 2019-ben publikált kutatás szerint nincs összefüggés a vegetáriánus étrend és a szív-és érrendszeri betegségek rizikófaktorai között, amivel egy 2020-ban megjelent study is egybecseng, ahol azt a következtetést vonták le, hogy diabéteszes betegek között a kardiovaszkuláris megbetegedések tekintetében arányaiban nem volt különbség a növényi alapú és hagyományos táplálkozást folytatók között. A téves és egymásnak ellentmondó klinikai eredmények oka lehet a növényi alapú étrend hibás klasszifikációja, ugyanis a feldolgozott ételeken alapuló finomított szénhidrátokban, cukrokban gazdag étrend negatívan befolyásolja a szervezet egészségét, szemben a teljes értékű gabonákból, zöldségekből és gyümölcsökből álló étrenddel, amelynek megannyi pozitív hatása van. Az ellentmondások elkerülése végett egy újfajta szabályozási rendszert kezdtek el használni az étrendek értékelésekor (plant-based dietary index-PDI), mely esetén különbség tehető az egészséges és egészségtelen növényi alapú táplálkozás és ételek között, ezáltal a teljes értékű növényi táplálkozás egészségre kifejtett hatása jobban vizsgálható.

Egy 2021-ben publikált metaanalízis célja az volt, hogy ezeket a korábbi ellentétes eredményeket értékelje, és a PDI alapján vizsgálja a különböző növényi étrendeket a kardiovaszkuláris rizikó és halálozás szempontjából, objektív képet adva ezzel a valós hatásokról.(1)

A szakirodalom áttekintése után összességében levonták azt a következtetést, hogy a minél inkább növényi eredetű étrendhez való ragaszkodás egyértelműen csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát. Vegetáriánusok esetében húsevőkkel összehasonlítva nem volt szignifikáns különbség a szív-érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatában, azonban a kardiovaszkuláris rizikófaktorokat tekintve a vegetáriánus étrend egyértelműen kedvezőbbnek bizonyult.

A több mint, 410.000 résztvevőt vizsgáló metaanalízis megállapította, hogy a növényi alapú táplálkozás 8,1%-kal csökkentette a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulását és 10,2%-kal az azokból eredő halálozást.

Az egészséges, teljes értékű vegán étkezés ami teljes értékű gabonákon, zöldségeken, gyümölcsökön, magvakon és hüvelyeseken alapszik véd a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásával szemben, míg az egészségtelen, feldolgozott ételekben gazdag növényi étrend elősegíti ezen betegségek kialakulását. A vegán táplálkozás okozta egészségügyi előnyök a magas rostbevitel, növényi fehérjék, növényi alapú telítetlen zsírok, fitokemikáliák, antioxidánsok magas beviteléből erednek, amellett, hogy az állati eredetű telített zsírok okozta negatív hatásokat kerülik.

A növényi eredetű táplálékok fokozott fogyasztása csökkenti a szisztolés vérnyomást, a vérplazma triglicerid szintjét ezáltal pedig véd az elhízás és a cukorbetegség kialakulása ellen. Az elhízás komplex módon hozzájárul a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásához és progressziójához, így a testzsírszázalék normalizálása több szempontból is kifejezetten előnyös. A gyümölcsökben és zöldségekben található bioaktív vegyületek pedig gyulladáscsökkentő és antithrombotikus hatásukkal járulnak hozzá az egészség megőrzéséhez. Azonkívül, hogy a teljes értékű növényi táplálkozás csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, több tanulmány alapján az életminőség javulását is elősegíti azáltal, hogy javul az alvás minősége, csökken a mentális betegségek kialakulásának kockázata és kognitív hanyatlás mértéke.

A tanulmány konklúziója tehát részben egybecseng a korábbi kutatási eredményekkel, azonban fontos különbséget tenni a növényi alapú étrendek között és helyesen felépíteni a táplálkozási stratégiát, ugyanis a helytelenül megválasztott, egészségtelen alapanyagok nem fogják elősegíteni az egészségi állapotban várt pozitív eredményeket. Az egészségtelen magas glikémiás indexű, ultrafeldolgozott, cukrozott ételek, amik nélkülözik a természetes rostokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat a vércukor és vérzsír háztartást, valamint a testzsírszázalékot nem képesek egészséges irányba befolyásolni. A növényi alapú táplálkozásra vonatkozó újfajta besorolási rendszer (PDI) lehetőséget adhat az egészségügyi alkalmazásra és terápiás lehetőségekre, valamint segíthet elindítani az apró életmódbeli változásokat, fokozatosan csökkenteni majd elhagyni az állati eredetű ételeket és kiváltani a megfelelő minőségű növényi tápanyagokkal.

A jelenlegi hivatalos étrendi ajánlások az Egyesült Államokban már a helyesen összeállított vegetáriánus étrendet javasolják az egészségmegőrzés érdekében, mely az állati eredetű ételek, finomított szénhidrátok, hozzáadott cukrok és olajok lecsökkentése, és a friss gyümölcsök, zöldségek és teljes értékű gabonák fokozott fogyasztása révén valósulhat meg.
A jelenlegi kutatási eredmények alapul szolgálhatnak ahhoz, hogy a későbbiekben a teljes értékű növényi táplálkozás szélesebb körben is ajánlott és elfogadott legyen a szív-és érrendszeri betegségek prevenciójának és terápiájának részeként.

Cikkreferátumot írta: Szijj Alexandra

LEGYÉL TE IS PATRONÁLÓ!

Ha tetszett a cikk és szeretnél gyakrabban hasonlókat olvasni, illetve szívesen hallgatod a Vegán Morzsák Podcast csatornát, akkor támogasd a szerkesztőség bővítésének lehetőségét egy kávé árával a Patreon oldalunkon:

Hivatkozások

(1) Quek, J., Lim, G., Lim, W. H., Ng, C. H., So, W. Z., Toh, J., Pan, X. H., Chin, Y. H., Muthiah, M. D., Chan, S. P., Foo, R., Yip, J., Neelakantan, N., Chong, M., Loh, P. H., & Chew, N. (2021). The Association of Plant-Based Diet With Cardiovascular Disease and Mortality: A Meta-Analysis and Systematic Review of Prospect Cohort Studies. Frontiers in cardiovascular medicine, 8, 756810. https://doi.org/10.3389/fcvm.2021.756810A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.