A séta életet menthet! Avagy a mozgás vagy az étkezés a fontosabb?

A séta életet menthet! Avagy a mozgás vagy az étkezés a fontosabb?

Milyen világban élünk?

Sokat írok a táplálkozás fontosságáról, ugyanis ez a téma nagyon közel áll hozzám. Fontosnak tartom, mert étkezésünk alapjaiban tudja meghatározni az egészségünket. Amikor a sportban célokat határozunk meg, legyen az fogyás, vagy izomépítés, mindig két dologra kell fókuszálni: a táplálkozásra és a testmozgásra.

A kezdő sportolók az elején a testmozgásra fókuszálnak, mert egy frissen elkezdett új életmódban tényleg hamarabb jönnek az eredmények, ha a mozgást minden napra beiktatjuk. Azonban könnyen megragadhatunk egy ponton, független attól, milyen táplálkozási elveket követünk. Mi lehet ennek az oka?

Sajnos kezdünk eléggé eltorzult világban élni, ahol a gépek, a járművek, az automatizált folyamatok, a számítógépek és a mobiltelefonok uralkodnak. A munkahelyek többsége már számítógéppel felszerelt, és az esetek többségében a gépek előtt vagyunk kénytelenek ülni. Az utazás sem lett sokkal jobb. A KSH adatai szerint évről évre növekszik a Magyarországon forgalomba helyezett gépjárművek száma. (1) A munkahelyre, a piacra, a kisboltba, a barátokhoz, a koncertre is csak gépkocsival járunk.

A kényelmi luxusból adódó kevesebb mozgást próbáljuk jó esetben kompenzálni heti rendszerességgel beiktatott testmozgással. Azonban, ha nem jól választjuk meg az edzés formáját, akkor azt a rengeteg ülőmunkát és nem mozgást nem tudjuk kiváltani heti 3x testépítő edzéssel, vagy heti 2x kardió edzéssel! Nem ismerjük fel, hogy alapvetően nem mozgunk eleget egy héten még akkor sem, ha egy tökéletesnek hitt edzésformát választunk.

 

A séta életet menthet

Egy új tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a gyaloglás jelentősen javíthatja a lakosság egészségét. (2) A vizsgálatban azt a következtetést vonták le, hogy a rendszeres gyaloglás, még akkor is, ha nem felel meg a minimális ajánlott szinteknek, alacsonyabb halálozással jár az inaktivitáshoz képest.

A közegészségügyi iránymutatások szerint a felnőtteknek legalább 150 perc közepes, vagy 75 perces erőteljes intenzitású fizikai aktivitást kell beiktatniuk hetente. Ne felejtsük el, ez a minimum! Azonban a felmérések szerint az amerikai felnőttek ennek csak a felét teljesítik. Az idősebb felnőttek még kevésbé tudják elérni a minimális elvárásokat. (2)

A helyzet Magyarországon sem sokkal jobb. A lakosság kétharmada (67%) nem sportol még napi 10 percet sem. A legsportosabbak, akik a hét minden napján végeznek testmozgást, a felnőtt népesség mindössze 4,5%-át teszik ki. A kimondottan izomerősítő, állóképességet fejlesztő gyakorlatokat napi rendszerességgel végzők aránya pedig mindössze 3,2%, szemben az ilyen jellegű tevékenységet teljes mértékben elhanyagoló 76%-kal. A magyar lakosság túlnyomó többség legalább napi 10 percet gyalogol. (3) Ez egy hétre vetítve jó esetben 70 percet jelent, ami az elvárt egészségügyi szint alatt marad!

„A gyaloglást úgy jellemezték, mint a ’tökéletes testmozgást’, mert egyszerű, szabad, kényelmes, nem igényel speciális felszerelést vagy képzést, és bármikor végezhető.” – mondja dr. Patel.

A táplálkozás helyes megválasztása mellett kérlek, fókuszálj a helyes testmozgásra is! Ha gyakran ülsz a számítógép előtt, vagy sokat utazol autóval, akkor mindenképpen iktass be kardió edzést az életedbe, ugyanis életet menthet!

Jó edzést!

 

Hivatkozások

(1) KSH (2016): Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma gyártmány szerint (2000–). https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_ode005b.html
(2) Alpa V. Patel, Janet S. Hildebrand, Corinne R. Leach, Peter T. Campbell, Colleen Doyle, Kerem Shuval,Ying Wang, Susan M. Gapstur (2017): Walking in Relation to Mortality in a Large Prospective Cohort of Older U.S. Adults. American Journal of Preventive Medicine. S0749-3797(17)30460-9.
(3) KSH (2015): Európai lakossági egészségfelmérés. Statisztikai Tükör. 2015/29.A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.