A vegán étrend segít a fogyásban és csökkenti az inzulinrezisztenciát

A vegán étrend segít a fogyásban és csökkenti az inzulinrezisztenciát

Túlsúlyos személyek esetében a szénhidrátok és élelmi rostok fokozott bevitele egy növényi alapú, alacsony zsírtartalmú étrend részeként összefügg a testsúly, a testzsír és az inzulinrezisztencia csökkenésével, állítja a Nutrients című, táplálkozással foglalkozó tudományos magazinban megjelent egyik tanulmány. (1) A megfigyeléses vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy kapcsolat van az egészséges testsúly megtartása és a magas szénhidráttartalmú étrendek között. A Nutrientsben megjelent tanulmányban a növényi alapú, szénhidrátokban gazdag, alacsony zsírtartalmú táplálkozás (vegán étrend) testsúlyszabályozásra, testösszetételre, és inzulinrezisztenciára gyakorolt hatását mérték 75 alanyon, akiknek a testtömeg indexe (BMI) 28 és 40 kg/m2 között volt. 38 véletlenszerűen kiválasztott résztvevőnek vegán étrendet írtak elő, míg a többiek (37 fő) a megszokott táplálkozásukat folytathatták.

A testtömegindex és a testsúly a vegán csoportban jelentősen csökkent.

A kontrollcsoport szénhidrátbevitele nem változott, míg a vegán csoportnál ez jelentősen emelkedett, ahogyan az oldhatatlan rost- és a teljes rostbevitel is. A vegán csoport számottevő fogyást és testzsír veszteséget tapasztalt. A vegán étrendet követő alanyok inzulinrezisztenciája is jelentősen csökkent. “Ez a tanulmány a növényi alapú, szénhidrátokban gazdag, alacsony zsírtartalmú táplálkozás hatékonyságát demonstrálja, és nem hivatott a szénhidrátbevitel és a metabolikus eredmények ok-okozati összefüggését bizonyítani” – mondák a kutatók.

A British Medical Journal hasábjain megjelent tudományos összegzés szerint a növényi alapú étrend javítja a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők pszichológiai jólétét. (2) A kutatók 11 kontrollcsoportos, étrendi beavatkozással járó, a 2-es típusú diabéteszre fókuszáló kísérletet megvizsgálva azt találták, hogy a növényi alapú táplálkozás javítja a páciensek általános jólétét a különböző, cukorbetegséggel foglalkozó szervezetek étrendi ajánlásaival elért ereményekhez képest. A résztvevők csökkent fájdalomról számoltak be, valamint javulást tapasztaltak a depresszió, a testsúly, az életminőség, a koleszterin- és HbA1c-szint, és egyéb egészségügyi faktorok vonatkozásában is. A kontrollcsoportokkal összehasonlítva, az előírt növényi étrendet fogyasztó csoportok magasabb beteg-együttműködést mutattak, ami a növényi alapú étrendek klinikai beavatkozásként történő alkalmazásának potenciális hatékonyságát mutatja a 2-es típusú diabétesz kezelésében.

A Nutrition and Diabetes oldalain megjelent egy másik tanulmány is, miszerint a vegán diéta részeként bevitt növényi eredetű protein a legalkalmasabb a testtömeg-szabályozásra és az inzulinrezisztencia karbantartására. (3) A Physicians Committee kutatói Dr. Hana Kahleova vezetésével egy növényi alapú étrendet és egy kontrolldiétát hasonlítottak össze 75 túlsúlyos páciens részvételével. A növényi alapú ételeket fogyasztó résztvevőknél nagyobb súlycsökkenést és javult inzulinrezisztenciát tapasztaltak. A pozitív változásokat a szerzők a növényi eredetű proteinek fokozott bevitelének, illetve az állati fehérjék (különös tekintettel a leucinre és a hisztidinre) csökkent fogyasztásának tulajdonítják.

Ha szeretnél egészségesebben táplálkozni és megérteni az összefüggések közötti logikát, akkor érdemes megvenned a Fehérjemítosz című könyvemet. Receptek elkészítése kapcsán pedig nagy segítségedre lehet a Fehérjemítosz Szakácskönyv című e-könyv.

 

Kapcsolódó blogcikkek:

Mi a titkos kapocs az anyagcsere felgyorsítása és az inzulirezisztencia között?

A ketózis és a ketogén diéta: 7 félrevezető állítás cáfolata

 

Hivatkozások

(1) H. Kahleova, S. Dort, R. Holubkov, N. D. Barnard (2018): A plant-based high-carbohydrate, low-fat diet in overweight individuals in a 16-week randomized clinical trial: The role of carbohydrates. Nutrients. 10(9):1302.
(2) A. Toumpanakis, T. Turnbull, I. Alba-Barba (2018): Effectiveness of plant-based diets in promoting well-being in the management of type 2 diabetes: a systematic review. BMJ Open Diabetes Research and Care. 6:e000534.
(3) H. Kahleova, R. Fleeman, A. Hlozkova, R. Holubkov, N.D. Barnard (2018): A plant-based diet in overweight individuals in a 16-week randomized clinical trial: metabolic benefits of plant protein. Nutrition & Diabetes. 8:58-68.A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.