Blog

Őseink főként szénhidrátot fogyasztottak, segítve az agy növekedését

Őseink főként szénhidrátot fogyasztottak, segítve az agy növekedését

Egy úttörő tanulmány új módszert kínál az őseink étrendjében bekövetkezett nagyobb változás észlelésére, amely magyarázatot szolgáltat arra, hogy agytérfogatuk nem a jobb kőeszközök használata vagy a fejlettebb kooperatív vadászat miatt fejlődött, hanem a keményítőtartalmú ételek fogyasztása és főzése miatt.

Magas fehérjetartalmú étrend és izomépítés: Vegán és vegyes étrend összehasonlítása sportolóknál

Magas fehérjetartalmú étrend és izomépítés: Vegán és vegyes étrend összehasonlítása sportolóknál

Egy friss kutatás egészséges mindenevők és vegánok részvételével vizsgálta az elfogyasztott fehérje hatását, optimális fehérjebevitel mellett, annak milyen befolyása van az izomtömeg növelésre.

Koleszterinen és a telített zsíron túl: Bélrendszeri mikrobiom és a szív-érrendszeri betegség kapcsolata

Koleszterinen és a telített zsíron túl: Bélrendszeri mikrobiom és a szív-érrendszeri betegség kapcsolata

A tojás- és húsfogyasztás előnyeiről és hátrányairól rengeteg eltérő információ kering a médiában és a szakirodalomban egyaránt, melyek középpontjában leginkább a koleszterin és a telített zsírok hatásai állnak.

A flexitáriánus étrend is életmentő lehet?

A flexitáriánus étrend is életmentő lehet?

Egy kutatás bizonyítékkal szolgál arra, hogy a flexitáriánus étrend túlélési előnyt biztosít a magas kardiovaszkuláris rizikóval rendelkező vegyes étrenden élő idősebb alanyoknak.

A növényi alapú táplálkozás hatása a hasnyálmirigy béta–sejt funkciójára

A növényi alapú táplálkozás hatása a hasnyálmirigy béta–sejt funkciójára

A növényi alapú táplálkozás hatása a hasnyálmirigy béta-sejtjeire az inzulin kiválasztás tükrében.

Mediterrán diéta és a vegán étrend: Melyik jobb fogyásra?

Mediterrán diéta és a vegán étrend: Melyik jobb fogyásra?

A mediterrán diéta és az alacsony zsírtartalmú vegán étrend összehasonlítása a súlycsökkentés és a szívérrendszeri megbetegedések rizikófaktorainak vonatkozásában.

Mennyire károsak az ultrafeldolgozott élelmiszerek?

Mennyire károsak az ultrafeldolgozott élelmiszerek?

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása növeli a mindenkori halálozás, valamint a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát a prospektív Moni-sani tanulmány adatainak elemzése szerint.

Ketogén diéta és a vegán étrend: szénhidrát-inzulin modell bukása

Ketogén diéta és a vegán étrend: szénhidrát-inzulin modell bukása

Régóta fennálló vita tárgya, hogy a fogyni vágyók számára a szénhidrátcsökkentett, vagy az alacsony zsírtartalmú étrend követése célravezetőbb. Egy 2019-ben ebben a témában végzett randomizált klinikai vizsgálat eredményeit foglalja össze a 2021 januárjában, a Nature Medicine folyóiratban megjelent publikáció.

Vegán rizsfehérje hatékonysága sportolóknál

Vegán rizsfehérje hatékonysága sportolóknál

Sokan kérdezik, hogy a vegán növényi alapú fehérjepor (például rizsfehérje) hasonlóan hatásos lehet-e sportolóknál, mint a hagyományos állati eredetű tejsavófehérje? A válasz az szokott lenni, hogy igen! Egy friss 2020-as randomizált, kettős-vak kísérletben vizsgálták a rizsfehérje hatékonyságát a tejsavófehérjével szemben (1). A vizsgálat részletei: 24 […]

Vércsoport szerinti táplálkozás: tudomány vagy átverés?

Vércsoport szerinti táplálkozás: tudomány vagy átverés?

Vércsoport szerinti táplálkozás: tudomány vagy átverés. Számtalan egészségpromotáló diéta létezik, vajon ez a módszer működik?


A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.