A burgonya ugyanannyira hatékony a sportolók teljesítményének fokozásában, mint az energiazselék

A burgonya ugyanannyira hatékony a sportolók teljesítményének fokozásában, mint az energiazselék

A pürésített burgonya ugyanúgy képes szinten tartani a vércukorszintet és növelni a sportolói teljesítményt a huzamosabb testmozgás közben, mint a kereskedelmi forgalomban kapható szénhidrátzselék, állítják a tudósok. (1)

„Kutatások bizonyítják, hogy az energiazselék fogyasztása hosszabb testmozgás közben segíti a szénhidrát-utánpótlást és javítja a sportteljesítményt” – magyarázta a University of Illinois kineziológia és közösségi egészségügy professzora, Nicholas Burd, a kutatás vezetője. „A mi kísérletünk célja az volt, hogy tágítsuk és változatosabbá tegyük a sportolók energiaellátási lehetőségeit, és hogy ezzel segítsünk kitolni az ismétlődő ízektől való megcsömörlést.”

„A burgonya ígéretes alternatíva, mert költséghatékony, tápanyagokban gazdag és teljes értékű szénhidrátforrás” – magyarázták a kutatók a Journal of Applied Physiology oldalain. „Emellett – az erősen édes zselékhez képest – ízletes versenysportolói táplálék.”

A kísérletben 12 egészséges, a sport iránt elkötelezett alanyt vizsgáltak, akik átlagban heti 267 kilométert kerékpároztak és mindegyikük évek óta edzett. A részvételhez a kerékpárosoknak át kellett menniük egy aerob állóképességi teszten és teljesíteniük kellett egy 120 perces kerékpáros kihívást, amit egy időfutam követett.

Az alanyokat véletlenszerűen három csoportba osztották: akik csak vizet ihattak, akik egy kereskedelmi forgalomban kapható energiazselét fogyasztottak, és akik ugyanekkora mennyiségű szénhidrátot vihettek be burgonyából.

A kutatók pontosan meghatározták a 120 perces kihívás és az időfutam megismétlése előtti 24 óra étrendjét, azért, hogy imitálják a tipikus versenykörülményeket. A testmozgás közben az alanyok vércukrát, testhőmérsékletét, a mozgás intenzitását, a gyomor kiürülését, és bélrendszeri reakciókat vizsgálták. A kutatók mérték továbbá a vér laktát koncentrációját is – ez az intenzív mozgás egyik markere.

„Nem találtunk különbséget azon kerékpárosok teljesítménye között, akik az ajánlott kb. 60 g/óra szénhidrátot burgonyával, illetve zselékkel vitték be szervezetükbe” – mondta Burd. „Mindkét csoport teljesítménye jelentősen megemelkedett, ami egyáltalán nem volt jellemző a csak vizet fogyasztó sportolókra.”

A plazmacukor értéke hasonlóképp alakult a burgonyát és a zselét fogyasztóknál. A szívverésük nagyjából ugyanakkora mértékben volt magasabb, mint a csak vizet ivó kerékpárosoké, és gyorsabbak voltak az időfutamon.

Azonban a burgonyát fogyasztó sportolók jelentősen több puffadást, fájdalmat és szelet tapasztaltak, mint a másik két csoport. Burd szerint ez abból is eredhet, hogy nagyobb mennyiségű burgonyára volt szükség ahhoz, hogy a zselék által biztosított glükózbevitelt elérjék.
„Mindazonáltal, a bélrendszeri tünetek átlagban alacsonyabbak voltak, mint a korábbi kutatásokban, ami azt jelzi, hogy mindkét szénhidrátbeviteli opciót jól tolerálta a kerékpárosok többsége” – tették hozzá a kutatók.

„Mindent összevetve, a tanulmány igazolja azt a koncepciót, hogy a sportolók teljes értékű élelmiszereket is használhatnak versenytáplálékként, a kereskedelmi forgalomban kapható szénhidrátforrások helyett.”

Kapcsolódó hasznos blogcikkek

A nap, amikor meghajoltam a burgonya előtt
Növényi alapú étrendek a szív- és érrendszer védelme és az állóképességi sportokban nyújtott teljesítmény szolgálatában

Ha szeretnéd alkalmazni a növényi alapú táplálkozást, akkor az alábbi könyveket javaslom elolvasni és letölteni:

Teljesítményfokozó növényi ételek (ingyenes e-könyv)
A Tervező: Vegán kezdőcsomag (e-könyv)
Fehérjemítosz (nyomtatott könyv)

Hivatkozások:
(1) Salvador, A.F., et al. (2019) Potato ingestion is as effective as carbohydrate gels to support prolonged cycling performance. Journal of Applied Physiology.

(cikk forrása: https://www.news-medical.net)A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.