Edzés utáni turmix házilag mesterfokon

Edzés utáni turmix házilag mesterfokon

Miért kell turmixot inni edzés után?

A válasz igen egyszerű. Nem kell, de sokat segít. A megfelelő tápanyag segít az általános közérzetünket javítani, betegségeket távoltartani, és testünket energiával ellátni. Edzéstől függetlenül megfigyelhetjük azt a tényt, ha egy nap kicsit csalva, helytelenül táplálkozunk, akkor aznapra közérzetünk romlik, és a kellemetlen teltségérzet mellett az energiaszintünk is csökken. Nincs ez másképpen az edzés alatt sem. Sőt! Egy túlterhelt edzés után az elfogyasztott élelmiszerekből fogja testünk újraépíteni magát. Mindenképpen javaslom, hogy az edzés köré építsünk szénhidrát bevitelt, mert az segít a teljesítményünk növelésében. (1)

 

Hozzávalók

 • 2 db őszibarack
 • 1 db nektarin
 • 50 g madársaláta
 • 30 g petrezselyem
 • 2 ek hántolt kendermag
 • 1 ek lenmagpehely
 • ¼ tk kurkuma
 • 10 szem fekete bors
 • 1 db szárzeller
 • 1 db citrom leve
 • 30 g Naturize rizsfehérjepor
 • 5 dl víz

 

Elkészítése

Az összes alapanyagot beteszem egy erős turmixgépbe, és körülbelül 1 percig hagyom, hogy összedolgozza a gép. Utána rögtön fogyasztható.

Ha esetleg túl sűrű lenne, akkor tegyünk még hozzá vizet.

 

Miért jó ez a turmix?

Nektarin és őszibarack: Alap gyümölcs-szénhidrátok, megadják a kellő mennyiségű cukrot az edzés utáni tápanyagfeltöltéshez.

Madársaláta: Magas kálium tartalma segít a csontveszteségben és a vérnyomásban. (10) Rendkívül magas az A-vitamin tartalma, ami kiváló antioxidánsként viselkedik szervezetünkben. (12)(13) Ez segít az edzés utáni oxidatív stressz csökkentésében.

Petrezselyem: A petrezselyemben található fenolos vegyületek és a flavonoidok, különösen az apigenin és az apiin, széles körű farmakológiai aktivitással rendelkeznek, beleértve fájdalomcsillapító, vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő, antibakteriális és gombaellenes hatásokat. (2)

Hántolt kendermag: Magas a fehérjetartalma, értékes ásványianyagokban, kiemelkedőn magas az Omega zsírsavak értéke. (12)

Lenmag: Olcsó, magas a rosttartalma, Omega-3 zsírsavban gazdag. (9)

Kurkuma: Magas a gyulladáscsökkentő hatása, segíti az ízületi problémák gyógyulását. (7)(8)

Fekete bors: Ennek a fűszernek a piperin nevű alkaloidja felgyorsítja az emésztési folyamatot. Bizonyos tápanyagok felszívódását akár 2000%-kal növelheti. (4)

Szárzeller: Magnézium-, kálium- és nátrium tartalma magas, így kiváló elektrolit forrás. (3)

Citrom: Magas a C vitamin tartalma, ami segíti a petrezselyemben lévő vas felszívódását. (5)(6)

Naturize rizsfehérjepor: 85% tiszta, teljes értékű fehérjét tartalmaz, adagonként 4 gramm glutamint és 4 gramm BCAA-t teljesen természetes formában. Nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, színezéket, vegyszert vagy tartósítószert. (14)

 

Fogyasztása

Mivel ez egy igen kiadós adag, úgy számolj vele, hogy akár egy étkezést is kihagyhatsz emiatt. Edzőteremben hogyan tudod elkészíteni? Valószínűleg sehogy kivéve, ha jóban vagy a helyi recepciósokkal. Edzés előtt több órával pedig ne csináld meg, mert akkor már nem lesz olyan friss, illetve a tárolás sem egyszerű. Akkor mi a megoldás? Csináld meg otthon! Tudom-tudom, az a bizonyos fél óra. Azt felejtsük már el végre! Azt az illúziót keltik bennünk, hogy edzés után azonnal fehérjét kell innunk, különben nem fog hatni. Szakértők szerint ez az anabolikus időablak sokkal rugalmasabb, mint gondolnánk. (11) Igyuk meg edzés után akkor, amikor éppen tudjuk.

Jó edzést!

 

Hivatkozások

(1) Trent Stellingwerff, Gregory R. Cox (2014): Systematic review: Carbohydrate supplementation on exercise performance or capacity of varying durations. Applied Physiology. Nutrition and Metabolism. 39(9): 998-1011.
(2) Mohammad Hosein Farzaei, Zahra Abbasabadi, Mohammad Reza Shams Ardekani, Roja Rahimi, Fatemeh Farzaei (2013): Parsley: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and bio- logical activities. Journal of Traditional Chinese Medicine. 33(6): 815-826.
(3) The Self NutritionData: Celery, raw Nutrition Facts and Calories. http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2396/2
(4) Guido Shoba, David Joy, Thangam Joseph, M. Majeed. R. Rajendran, P.S.S.R. Srinivas (1997): Influence of Piperine on the Pharmacokinetics of Curcumin in Animals and Human Volunteers. Planta Medica. 64: 353-356.
(5) A. V. Saunders, W. J. Craig, S. K. Baines, J. S. Posen (2013): Iron and vegetarian diets. Medical Journal of Australia. 199(4): 11-16.
(6) Dr. Rodler Imre (2005): Új tápanyagtáblázat. Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest.
(7) Kimberly Perkins, William Sahy, Robert D. Beckett (2017): Efficacy of Curcuma for Treatment of Osteoarthritis. Journal of Evidence-Based Complementary & Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine. 22(1):156- 165.
(8) Vilai Kuptniratsaikul, Piyapat Dajpratham, Wirat Taechaarpornkul, Montana Buntragulpoontawee, Pranee Lukkanapichonchut, Chirawan Chootip, Jittima Saengsuwan, Kesthamrong Tantayakom, Supphalak Laongpech (2014): Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: a multicenter study. Dove Medical Press. 9:451:458.
(9) Steven D. Ehrlich (2013): Flaxseed. University of Maryland Medical Center (UMMC).
(10) C. M. Weaver (2013): Potassium and health. Advances in Nutrition. 4(3): 368-377.
(11) Alan Albert Aragon, Brad Jon Schoenfeld (2013): Nutrient timing revisited: is there a post-exercise anabolic window? Journal of the International Society of Sports Nutrition.10:5.
(12) United States Department of Agriculture: Agricultural Research Service: USDA Food Composition Databases.
(13) V. P. Palace, N. Khaper, Q. Qin, P. K. Singal (1999): Antioxidant potentials of vitamin A and carotenoids and their relevance to heart disease. Free Radical Biology and Medicine. 26(5-6):746-761
(14) Naturize: Összetétel. https://www.rizsfeherje.hu/naturize-barna-rizs-feherje-osszetetelA kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.