Égess zsírt, zsírral! A fogyás titkos receptje.

Égess zsírt, zsírral! A fogyás titkos receptje.

Zsírral zsírt égetni?

Utólag is elnézést a klikkvadász címért, mert picit becsapós a kiírás. Mindenki szeretne megszabadulni a felhalmozott felesleges testzsírtól, azonban ezt nem az étrendi zsírral lehet megtenni, hanem a barna zsírszövetek aktiválásával, amely kihatással van az úgynevezett “rossz testzsírra”, más néven a fehér zsírszövetre.

 

Mit kell tudni a barna zsírszövetekről?

Tíz évvel ezelőtt a barna zsírszöveteket csak csecsemőkben és kisgyermekekben tekintették biológiailag aktívnak, ahol hőt termeltek a zsírégetéssel. (1) Gyermekek esetében ez egy természetes biológiai védekező folyamat a hideg ellen. A mai modern tudomány azonban bebizonyította, hogy az aktív barna zsírszövetek jelen vannak felnőtt emberekben is. A barna zsírszövetek részt vesznek a hideg által, az egész testünkben előidézett kalóriafelhasználás növekedésében, ezáltal segítve a testhőmérséklet szabályozását és a testzsír arányunk normalizálását is. (2)

 

barna zsíszövetek (BAT) aktiválása hidegben 6 hét alatt

 

Egy 2013-as tanulmányban a kutatók bizonyították, hogy viszonylag könnyen tudjuk a barna zsírszöveteket aktiválni, ha elég sok időt töltünk a hidegben. A kísérletben hat hétig, naponta kétórás hidegre engedték a résztvevőket, ami a testzsír jelentős csökkenéséhez vezetett. (3) Bár a kutatók bizonyították az emberi barna zsírszövet hatékony növelését, azonban ezt nehéz lenne a napi életben a hidegnek való kitettség miatt állandósítani. Szerencsére a barna zsír is aktiválható egyes élelmiszer-összetevők által, ilyen például a kapszaicin, amely a csípős paprikában található meg.

 

testtömeg változása hideg hatására

 

Egy tanulmány megállapította, hogy stabil növekedést tudunk elérni az energiafelhasználásban 30 perc alatt csak azzal, hogy csilipaprikát eszünk. (4)

energiafelhasználás 30 perc alatt chilipaprika fogyasztásakor

 

Évtizedek óta ismert tény volt, hogy a cayenne bors (ami valójában egy chilipaprika) megnöveli testünk anyagcseréjét, de nem volt teljesen világos eddig, hogyan. (5) A vizsgálatok azt mutatják, hogy bizonyos típusú vegyületcsoportok megnövelik az emberi fogyasztók energiaszükségletét a barna zsírszövet segítségével. Mindezen eredmények azt sugallják, hogy a paprika összetevőjének az elhízás elleni hatása a barna zsírszövetek hőtermelő aktivitásán alapul. Így az ismételt paprikafogyasztás utánozhatja a hideg hőmérséklet krónikus hatásait anélkül, hogy megfagynánk. (4)

Tehát a fűszeres ételek segíthetnek nekünk a fogyásban. De mi van akkor, ha nem szeretnénk a chilipaprika által kiváltott csípős, égető érzést nap, mint nap megtapasztalni?

Az argininben gazdag élelmiszerek elősegíthetik a barna zsírszövet növekedését és fejlődését számos mechanizmuson keresztül. (6) Tipikusan ilyen élelmiszerek a szójaételek, a magok, a diófélék és a babfélék.

 

Hogyan tovább?

Fogyni nem csak a barna zsírszövetek aktiválásával lehet. Nagyon sok egyéb tényező létezik, amik megkönnyítik az ideális testsúly elérését. Most, hogy megismertél plusz egy hasznos információt a fogyásról, itt az idő, hogy kitaláld, miként tudod a saját táplálkozásodban alkalmazni. Ebben óriási segítségedre lehet a Fehérjemítosz című könyvem, amiben számos példát és további hasznos segítséget találsz a fogyás témakörében.

Jó edzést!

 

 

Hivatkozások

(1) H. Sacks, M. E. Symonds (2013): Anatomical locations of human brown adipose tissue: functional relevance and implications in obesity and type 2 diabetes. Diabetes. 62(6): 1783-1790.
(2) T. Yoneshiro, S. Aita, M. Matsushita, T. Kameya, K. Nakada, Y. Kawai, M. Saito (2011): Brown adipose tissue, whole-body energy expenditure, and thermogenesis in healthy adult men. Obesity. 19(1): 13-16.
(3) T. Yoneshiro, S. Aita, M. Matsushita, T. Kayahara, T. Kameya, Y. Kawai, T. Iwanaga, M. Saito (2013): Recruited brown adipose tissue as an antiobesity agent in humans. The Journal of Clinical Investigation. 123(8): 3404-3408.
(4) M. Saito, T. Yoneshiro (2013): Capsinoids and related food ingredients activating brown fat thermogenesis and reducing body fat in humans. Current Opinion in Lipidology. 24(1): 71-77.
(5) C. J. Henry, B. Emery (1986): Effect of spiced food on metabolic rate. Human Nutrition. Clinical Nutrition. 40(2): 165-168.
(6) Z. Wu, M. C. Satterfield, F. W. Bazer, G. Wu (2012): Regulation of brown adipose tissue development and white fat reduction by L-arginine. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 15(6): 529-538.A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.