Elhízottan, de fitten! Miért nem elég csak a sportra figyelni?

Elhízottan, de fitten! Miért nem elég csak a sportra figyelni?

Továbbra is nagy a szívbetegség kockázata

Azoknál a túlsúlyos és elhízott embereknél, akiket a metabolikus markerek alapján “egészségesnek” tartanak, továbbra is nagy az egészségügyi kockázat.

Az „elhízottan, de fitten” mítosz már régen megdőlt, de most egy friss tanulmány ezt alá is támasztja.

Egy új tanulmány alapján kimondhatjuk, ha az embernek egészséges a vérnyomása, a vércukorszintje és a koleszterinszintje, de túlsúlyos vagy elhízott, még mindig magasabb a szívkoszorúér-betegség kockázata.

A londoni Imperial College és a Cambridge-i Egyetem szakemberei által vezetett kutatók félmillió embert vizsgáltak meg több, mint 12 éven keresztül 8 európai országban. (1) A résztvevők között 7 637 esetben regisztráltak szívkoszorúér-betegségeket, beleértve szívrohamokat is.

A kutatók megvizsgálták a résztvevők testtömeg indexét (BMI) és azt, hogy metabolitikusan “egészségesek” vagy “egészségtelenek”. A vizsgált személyek egészségtelen osztályzatot kaptak, ha három vagy több metabolikus marker rossz értéket mutatott: magas vérnyomás, magas vércukorszint, alacsony HDL-koleszterinszint, vagy “széles” derékbőség.

Miután számos tényezőt megvizsgáltak, a kutatók azt találták, hogy az egészséges normál testsúlyhoz viszonyítva az egészségtelen kategóriában több, mint kétszerese a szívkoszorúér megbetegedések kockázata, függetlenül attól, hogy normális testsúlyúak, túlsúlyosak vagy elhízottak voltak-e.

 

Egészséges táplálkozás

Aki egészségesnek tűnik, még nem jelenti azt, hogy az is. Ugyanis az egészségtelen anyagcsere-profil később alakul ki az idővonalon. Sokszor már túl későn vesszük észre, amikor bekövetkezik a baj, például egy szívroham esetében.

A tanulmányt kommentálva, Metin Avkiran professzor szerint a szívkoszorúér betegség az emberek egyik legnagyobb „gyilkosa”. Ezt a Global Burden of Disease tanulmányban is olvashatjuk. (5)

A szívkoszorúér betegség akkor fordul elő, amikor a koszorúér-artériák a zsíros anyagok fokozatos felépülése révén szűkülnek. A szívkoszorúér betegség fő tünetei közé tartozik az angina pectoris, szívrohamok és a szívelégtelenség.

kép forrás: nutritionstudies.org

Még a tanulmányaim alatt ismertem meg a 60-as éveiben járó Dick Dubois esetét, aki egy sikeres üzletember volt és mindig is kiváló fizikai kondícióval rendelkezett. Több mint 20 maratont futott, de 2004-ben mellkasi fájdalomra panaszkodott. 2005-ben már 100 métert sem tudott lefutni fájdalom nélkül. Az orvosi ellenőrzés során súlyos blokkot találtak a nagy szívartériában. Ahelyett, hogy a nyitott szív-bypass műtétet választotta volna, a helyes táplálkozásban kezdte szakértők tanácsát kérni. (2) Teljesen megváltoztatta az étrendjét és életstílusát. 8 évvel később, 2013-ban sikeresen teljesített több maratont és ironman triatlont.

Azt kell megértenünk, hogy önmagában a sportolás nem segít. Ahogyan a testtömeg indexet sem szabad önmagában vizsgálni. A helyes táplálkozás és a testmozgás együtt hozza meg az eredményeket. A megfelelően összeállított növényi étrend segít a szív- és érrendszeri betegségeket radikálisan csökkenteni. (3)

Nem csak a combon, hason, fenéken lehet elhízni, hanem a belső szerveinken is. A sport sokat segít, de nem elégséges!

Mennyire kell ezt komolyan venni? Egy tanulmányban vizsgálták a tipikus nyugati étrendet egy egészségesen összeállított növényi étkezéssel szemben. A vizsgálatból kiderült, hogy a helytelen táplálkozás káros hatása a szív- és érendszerre már egyetlen egy étkezés után is mérhető. (4) A táplálkozással bevitt káros tápanyagok egyértelműen befolyásolják a szív- és érrendszerünk működését.

 

Hivatkozások

(1) Camille Lassale Ioanna Tzoulaki Karel G.M. Moons Michael Sweeting Jolanda Boer Laura Johnson José María Huerta Claudia Agnoli Heinz Freisling Elisabete Weiderpass Patrik Wennberg Daphne L. van der A Larraitz Arriola Vassiliki Benetou Heiner Boeing Fabrice Bonnet Sandra M. Colorado-Yohar Gunnar Engström Anne K. Eriksen Pietro Ferrari Sara Grioni Matthias Johansson Rudolf Kaaks Michail Katsoulis Verena Katzke Timothy J. Key Giuseppe Matullo Olle Melander Elena Molina-Portillo Concepción Moreno-Iribas Margareta Norberg Kim Overvad Salvatore Panico J. Ramón Quirós Calogero Saieva Guri Skeie Annika Steffen Magdalena Stepien Anne Tjønneland Antonia Trichopoulou Rosario Tumino Yvonne T. van der Schouw W.M. Monique Verschuren Claudia Langenberg Emanuele Di Angelantonio Elio Riboli Nicholas J. Wareham John Danesh Adam S. Butterworth (2017): Separate and combined associations of obesity and metabolic health with coronary heart disease: a pan-European case-cohort analysis. European Heart Journal. ehx448.
(2) Dr. Caldwell Esselstyn (2007): Prevent and Reverse Heart Disease. Avery.
(3) L. Franzini, D. Ardigò, S. Valtueña, N. Pellegrini, D. Del Rio, M. A. Bianchi, F. Scazzina, P. M. Piatti, F. Brighenti, I. Zavaroni (2012): Food selection based on high total antioxidant capacity improves endothelial function in a low cardiovascular risk population. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. 22(1): 50-57.
(4) R. A. Vogel (1999): Brachial artery ultrasound: A noninvasive tool in the assessment of triglyceride-rich lipoproteins. Clinical Cardiology. 22(6): 1134-1139.
(5) Alan D. Lopez, Christopher C. Murray (1998): The global burden of disease, 1990–2020. Nature Medicine. 1241-1243.

(Fejléckép eredeti változatának forrása: klejonka.info, AstraZeneca)A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.