Elmúlt 60 év elhízása vizuálisan

Elmúlt 60 év elhízása vizuálisan

Az elhízás globális járványszerű terjedése néhány évtizeddel ezelőtt kezdődött és napjainkig töretlenül terjed. Az Amerikai Egyesült Államok területén az obezitás (elhízás) számbeli emelkedését eddig legjobban egy színkódolt térkép mutatta meg, melyen egyértelműen látszik az évek során kialakult drasztikus súlynövekedés, mely az írott szakirodalmat látványosan vizualizálja. A képalkotó technológiák fejlődésének köszönhetően már az emberi testalkat 3 dimenziós leképezése is lehetséges, újabb lehetőséget nyitva arra, hogy az egyre terjedő elhízást és az átlag testalkati változásokat vizuálisan is prezentálja.

Egy 2022-ben publikált tanulmány célja az volt, hogy készítsenek egy olyan 3 dimenziós modellt, mely megmutatja, hogy az átlagos amerikai női és férfi testalkat hogyan változott 1960-tól napjainkig. (1)

Ezek a szemléletes képek megerősítik a korábbi színkódolt térképek adatait és felhívják a figyelmet arra, hogy az elhízás terjedésének megfékezése és visszafordítása sürgető szükség az emberek életminőségének és egészségi állapotának javítása érdekében.

Az avatár megalkotásakor alapvető szempont volt, hogy megközelítőleg azonos korral, testmagassággal, testtömeg index-szel rendelkezzen, mint amit a legfrissebb Nemzeti Egészségügyi Felméréskor az amerikai lakosok állítottak magukról.

Az adatokat szolgáltató Shape Up! kutatás résztvevőit életkor (18-40, 40-60, 60 felett), nem, etnicitás és BMI (<18,5, 18,5-24,9, 25-29,9, >30 kg/m2) alapján sorolták csoportokba. Kizárási feltételek közé tartozott, ha valaki nem tudott segítség nélkül 2 percig állni, 10 percig mozdulatlanul feküdni, valamilyen plasztikai sebészeti beavatkozáson esett át, vagy nők esetében terhes vagy éppen szoptat.

A kutatók a résztvevőket a testméretek feljegyzése után egy 3D optikai szkennelésnek vetették alá. A rendszerbe betáplált testfelületi körméretek, súly, testmagasság és a korábbi évek kérdőíves adataiból létrehoztak egy egyenletet, majd megalkották a hiteles 3D modellt.

Az 1960-as évektől kezdve az eltelt több mint 60 évben a testméretek (súly, BMI, derékkörfogat) görbe vonalú lineáris emelkedést mutatnak. A testmagasság változása elhanyagolható, az átlag életkor pedig az USA-ban négy évvel nőtt. Az eredmények alakulását az alábbi grafikonok szemléltetik, 0 kezdő pozícióban az 1960-62-es év, majd az azóta eltelt évek száma az x tengely mentén.

A vizuális képalkotók segítségével a grafikonok adatai és az elemzett testalkatok alapján az elmúlt 60 év változásait 20 éves bontásban jelenítik meg a 3D avatárok.

Egy átlagos testalkatú amerikai férfi BMI-je 25,1-ről 29,5 kg/m2-re nőtt, míg vele együtt a derékkörfogat 88,7-ről 102,9 cm-re emelkedett, ami majdnem 25 cm-es derékbőség növekedést jelent.

Az eredmények az amerikai nők esetében a következőképpen alakultak:

Az ábrán látható, hogy nők esetében az átlagos BMI 24,8-ról 29,8 kg/m2-re nőtt, megelőzve ezzel a férfiakat, az átlag derékkörfogat pedig 79,2 cm-ről 98,4 cm-re növekedett.

A BMI értelmezése szerint 18,5 kg/m2 alatt az egyén alultáplált, 18,5-24,9kg/m2-ig normál testsúlyú, 25,0-29,9 kg/m2-ig túlsúlyos és 30 kg/m2 felett elhízott, 40 kg/m2 felett pedig erősen elhízott. Az adatok szerint 2015-18-ig terjedő időszakban az átlagos amerikai férfi BMI-je 29,5 kg/m2, a nőké pedig 29,8 kg/m2, mindkét esetben a túlsúlyos kategóriába esik, de nagyon közel áll az elhízotthoz. Az adatok alapján az amerikai népesség több mint 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott. Sajnos az utóbbi évtizedekben Amerikában a túlsúly már normál testalkattá vált, a leírt numerikus adatok pedig nem jelenítik meg olyan szemléltetően a valós helyzetet, mint a vizuális ábrázolások.

Az egyre fejlődő technika lehetőséget nyújt, hogy az egészségprevenció még szemléletesebb eszközökkel hasson az emberekre, és segítsen az egyre gyorsabban járványszerűen terjedő elhízás megállításában és felszámolásában minden káros egészségügyi vonzatával együtt.

Cikkreferátumot írta: Szijj Alexandra

Könyvajánló: Zsírégetők: A legendák nyomában, TOP 14 Tudományos tény a fogyáshoz, Szuper Mini Kézikönyv Fogyáshoz

Hivatkozások:

(1) Wong, M. C., McCarthy, C., Fearnbach, N., Yang, S., Shepherd, J., & Heymsfield, S. B. (2022). Emergence of the obesity epidemic: 6-decade visualization with humanoid avatars. The American journal of clinical nutrition, 115(4), 1189–1193.A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.