Étel & Életstílus: Vol. 10. – Bélgáz és puffadás a babtól? Amit sosem mertél megkérdezni!

Étel & Életstílus: Vol. 10. – Bélgáz és puffadás a babtól? Amit sosem mertél megkérdezni!

Jó munka, jó könyv, jó étel.

Nézzük mit ettem ma és mik voltak az összetevők. Egy komplett ételt választottam.
Összetevők:

Főétel
– vesebab
– quinoa
– cukkini
– cékla
– mák
– lilakáposzta
– fűszerek: parajdi só, curry, kurkuma, garam masala
– víz

Saláta
– kápia paprika
– paradicsom
– fejessaláta
– lucernacsíra
– uborka

A főétel elkészítése igen egyszerű. A babot beáztatom 10-12 órára, majd forróvízben megfőzöm, kb. 20-25 percet. A többi alapanyagot pedig egy nagy serpenyőbe teszem (fedőt rá), és kb. 15-20 perc alatt puhára főzök mindent benne. Nagyjából ennyi az egész, nem tart sokáig.

 

Hogyan főzd meg a babot?

A hüvelyeseket a paleo diéta kizárja azzal az érveléssel, hogy „anti- nutrienseket” tartalmaznak. Ezek a lektinek, olyan fitonutriensek, amelyek a növényt megvédik a kártevők ellen. A lektinek képesek lebontani a szervezetbe betolakodó sejtek membránjait, mint például a rákos sejtek, gombák, baktériumok, vírusok. Jelentős mennyiségű lektint tartalmaz a paradicsom, kukorica, zab, dió, napraforgómag, őszibarack, mangó, szőlő, fahéj, citrusfélék, bogyók, teák. Ez biztosítja számukra, hogy a természetben egészségesen tudjanak növekedni. Amennyiben túl sok lektin van az ételünkben, a sejtmembránjainkat kezdi el irritálni hasonló módon, ahogy a betolakodó sejtektől próbálja megvédeni a növény saját magát. Egy 1949-es tanulmányból jól tudjuk, hogy a hüvelyesek közül a lencsében és a babban van a legtöbb lektin.(1) Amennyiben ezeket nyersen fogyasztjuk, könnyen betegek lehetünk, mert hatása így mérgező. Amennyiben 100 Celsius-fokon 15 percig, vagy 80 Celsius-fokon 2 óráig forró vízben megfőzzük, akkor lektin tartalmuk teljesen denaturálódik, sőt mi több, ezután elfogyasztva, sikeresen veszi fel a harcot a baktériumokkal és a vírusokkal szemben az emberi szervezetben.(2)(3)(4) Sajnos 80 Celsius-fokon főzés alatt, még sok órán keresztül sem leszünk képesek denaturálni a lektint.

 

Miért alakul ki bélgáz és puffadás a babtól?

Rendszerint, akinek bélproblémája van a hüvelyesek elfogyasztása után, az gyakran dehidratált a nagy mennyiségű edzés és a kevés só fogyasztása miatt, vagy pont ellenkezőleg, a kevés sport és a magas sóbevitel miatt. Mivel a hüvelyesek 1⁄4 részt keményítőt tartalmaznak, ezért emésztésük lassabban történik.

Annak a személynek, akinek az emésztésével gondok vannak, például a dehitratáltság miatt, annak a jelentős mennyiségű hüvelyes nem emésztődik meg a beleiben addig, amíg a bélbaktériumok nem tudják feldolgozni azt.(5) Ez a jelenség okozza a bélgázokat, amit nagyon sokan tapasztalnak. Tehát az egy rossz megközelítés, hogy csak azért nem eszünk hüvelyeseket, mert sok bélgázt termelnek és szeretnénk elkerülni a kellemetlen szituációkat. Csak azért megvonunk magunktól egy egészséges ételt, mert helytelenül táplálkozunk, és nem figyelünk oda a napi víz és ásványianyag bevitelre. A bab rost, fehérje és szénhidrát tartalma magas. A kellő mennyiségű hüvelyes elfogyasztása biztosítja számunkra az egészséges életmódot, a megfelelő testsúlyt és teljesítményünk növelését.

 

Hivatkozások

(1) W. G. Jaffe (1949): Toxicity of raw kidney-beans. Experientia. 5(2): 81.
(2) N. V. Dhurandher, K. C. Chang (1990): Effect of Cooking on Firmness, Trypsin Inhibitors, Lectins and Cystine/Cysteine content of Navy and Red Kidney Beans (Phaseolus vulgaris). Journal of Food Science. 55 (2): 470-474.
(3) L. Xia, T. B. Ng (2006): A hemagglutinin with mitogenic activity from dark red kidney beans. Journal of Chromatography. B Analytical Technologies in the Biomedical and Life Sciences. 844(2):213-216.
(4) Lilian U. Thompson, Ramona L. Rea, David J. A. Jenkins (1983): Effect of Heat Processing on Hemagglutinin Activity in Red Kidney Beans. Journal Of Food Science. 48: 235.
(5) Dr. Clyde Wilson (2011): Paleo incorrect: legumes are not antinutrients. DrClydeWilson’s Nutrition Blog.A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.