Fogyás és az étkezések kalória elosztása egy napon belül

Fogyás és az étkezések kalória elosztása egy napon belül

A jelenlegi testsúlyszabályozásra vonatkozó étrendi tanácsok nagyjából azon a feltételezésen alapulnak, hogy a “kalória az kalória”, függetlenül attól, hogy mikor fogyasztjuk el a nap folyamán. Embereken végzett étrendi beavatkozási vizsgálatok azonban megkérdőjelezik ezt a feltételezést, és arra utalnak, hogy a napszak, amikor egy nagy étkezés elfogyasztásra kerül, befolyásolhatja a fogyás hatékonyságát.

A reggeli központú kalóriabevitelre a fogyás segítésére szolgáló étrendi stratégiaként gondolnak. Ezt állatkísérletek is alátámasztják, amelyek szerint az étkezés időpontja megakadályozhatja a súlygyarapodást, azonban nem világosak azok a mögöttes mechanizmusok, amelyek révén az étkezés időzítése elősegítheti a fogyást emberekben.

Egy randomizált keresztvizsgálatban 30 elhízott/túlsúlyos személy két 4 hetes kalóriacsökkentett, de azonos energiát tartalmazó fogyókúrán vett részt, reggeli vagy esti központú kalóriadús étrenddel. Kalóriák elrendezése: 45% reggeli, 35% ebéd, 20% vacsora vs. 20% reggeli, 35% ebéd, 45% vacsora. (1)

Ruddick-Collins és munkatársai a kísérletben a reggeli terheléses és az esti terheléses kalóriabevitelt hasonlították össze. Az egyéni kalóriabevitel fix volt, a 4 hét alatt minden ételt és italt biztosítottak az alanyoknak, így ez az eddigi legszigorúbban ellenőrzött vizsgálat. Az étrendeket úgy alakították ki, hogy azonos tápanyag-összetételt biztosítsanak. A tanulmányban résztvevők beavatkozás előtti étrend standardizálása érdekében egy 7 napos ellenőrzött alapdiétát követtek.

A kutatók arra törekedtek, hogy meghatározzák a napi kalóriaelosztás hatását az energiafelhasználás valamennyi összetevőjére, valamint a kalóriabevitelt és az anyagcsere-egészséget befolyásoló tényezőkre.
A vizsgálati eredmények megcáfolják azokat a korábbi tanulmányokat, amelyek arra következtetnek, hogy a napszak szerinti kalóriabevitel befolyásolhatja az energiaegyensúlyt az anyagcsere adaptációján (alkalmazkodásán) keresztül.

A kísérletben nem volt szignifikáns különbség a két csoport fogyásának mértéke között, így összességében elmondható, hogy nem a magas kalóriatartalmú reggeli segíthet a fogyásban. Amennyiben az egész napi kalóriabevitel rendben van a fogyás sikeres lesz, függetlenül attól mikor és mennyit eszünk.

Ennek ellenére a kutatás azt bizonyítja, hogy a reggeli központú étrendben a nagyobb telítettségérzet és az alacsonyabb éhségérzet járulhat hozzá a viselkedésbeli változásokhoz (csökkentett kalóriabevitel a nap későbbi részében), ami elősegítheti a fogyókúra betartását az étvágy fokozottabb elnyomásán keresztül.

Cikkreferátumot írta: Lőrincz Hanna

Hivatkozások

(1) Ruddick-Collins, L. C., Morgan, P. J., Fyfe, C. L., Filipe, J. A. N., Horgan, G. W., Westerterp, K. R., Johnston, J. D., & Johnstone, A. M. (2022). Timing of daily calorie loading affects appetite and hunger responses without changes in energy metabolism in healthy subjects with obesity. Cell metabolism, 34(10), 1472–1485.e6. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2022.08.001A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.