Friss hírek: rostfogyasztás, American Cancer Society iránymutatása

Friss hírek: rostfogyasztás, American Cancer Society iránymutatása

A rostfogyasztás jelentősen csökkentheti az emlőrák kockázatát, állítja a Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola. (1) A 20 korábbi tanulmány adatait összevonó metaanalízis megállapította, hogy a legtöbb rostot fogyasztó nőknél kisebb az emlőrák kialakulásának a kockázata (8%), mint azoknál, akik a legkevesebbet fogyasztják.

A kutatók úgy vélik, hogy a rost csökkentheti az emlőrák kockázatát a vércukorszint szabályozásával és az ösztrogénszint csökkentésével. A rostforrások a gyümölcsök, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, a magvak és a diófélék.

Az American Cancer Society kiadott egy új közleményt, amelyben az étkezésre is kitért: “Az egészséges táplálkozási szokások több mechanizmus révén csökkenthetik a rák és más betegségek kockázatát. (2) Például, a növényi alapú étrendhez társul az alacsonyabb szintű gyulladás, jobb inzulinválasz és kevesebb oxidatív DNS-károsodás. A növényi alapú étrendhez a jótékony bélbaktériumok magasabb koncentrációja társul, szemben a legtöbb állati eredetű táplálékkal, amely magas telített zsírtartalommal és cukorral rendelkezik. Az étrendi tényezők e metabolikus és mikrobiális biomarkerekkel és az egészségügyi eredményekkel való kapcsolatáról folytatott további kutatások továbbra is segítenek annak tisztázásában, hogy az étrend milyen szerepet játszik a karcinogenezisben.”

Te már felkészültél a váltásra?

Hivatkozások

(1) Maryam S. Farvid, Nicholas D. Spence, Michelle D. Holmes, Junaidah B. Barnett. Fiber consumption and breast cancer incidence: A systematic review and meta-analysis of prospective studies. Cancer, 2020.
(2) https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.3322/caac.21591A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.