Genetika vagy életmód: Mi formálja a mikrobiom világunkat?

Genetika vagy életmód: Mi formálja a mikrobiom világunkat?

Mi az a mikrobiom?

A mikrobiom a mikrobák (mikrobioták) összessége, amelyek velünk, bennünk, rajtunk élnek, táplálnak, védenek, valamint időnként kihasználnak minket. Az emberi szervezetet a humán sejtekből összeállt szövetek és szervek alkotják olyan szerveződést követve, amelynek során közös ökoszisztémát alkotnak a szervezetünkben élő mikrobákkal, azaz a mikrobiommal. Az ide tartozó baktériumok, vírusok, gombák részt vesznek az emberi szervezet integritását biztosító határok védelmében, nélkülözhetetlen anyagokat állítanak elő és megakadályozzák idegen (és betegséget okozó) mikroorganizmusok tartós megtelepedését. (1)

 

Genetika vagy életmód?

Néhány mikrobiom kutató azt az elméletet támogatja, hogy az eltérések a génjeink különbségével kezdődnek. Azonban egy nagyszabású tanulmány kihívja ezt az elméletet és bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a mikrobiom és az egészség közötti kapcsolat még fontosabb lehet, mint azt gondoltuk volna.

Valójában a munkahipotézis az volt, hogy a genetika meghatározó szerepet játszik a mikrobiom eltérésének meghatározásában az emberek között. Eszerint a nézet szerint a génjeink meghatározzák azt a környezetet, amit a mikrobiomunk elfoglal, és minden egyes környezet megengedi bizonyos baktériumtörzseknek a növekedést. Azonban Weizmann Intézet kutatói meglepődtek azon a felfedezésen, hogy a gazda genetikája nagyon kis szerepet játszik a mikrobiom összetételének alakulásában, ugyanis az egyes populációk közötti különbség csupán két százalék. (2)

Daphna Rothschild, Dr. Omer Weissbrod és Dr. Elad Barkan vezette kutatás megállapításai, amelyek a közelmúltban jelentek meg a Nature természettudományi szakfolyóiratban, egy olyan egyedi adatbázison alapultak, amely körülbelül 1000 izraeliből állt, akik részt vettek egy személyre szabott táplálkozás hosszanti vizsgálatában. Izraelnek igen sokszínű lakossága van, amely ideális kísérleti környezetet kínál a genetikai különbségek hatásainak vizsgálatához. A genetikai adatok és a mikrobiom összetétel mellett az egyes vizsgálati résztvevők számára gyűjtött információk tartalmazzák az étkezési szokásokat, életmódot, gyógyszereket és további méréseket. Az adatok elemzésével foglalkozó tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a táplálkozás és az életmód messze a leginkább meghatározó tényező a mikrobiom összetételének kialakulásában.

 

A bél mikrobioma szignifikánsan összefügg számos környezeti tényezővel.

Ha a mikrobiom populációkat nem a genetika formálja, akkor hogyan működnek együtt a génjeinkkel az egészségünk módosítása érdekében? A tudósok megvizsgálták a mikrobiom és az adatbázisban tárolt koleszterinszint, testsúly, vércukorszint és egyéb klinikai paraméterek eredményeinek kapcsolatát. A tanulmány eredményei meglepőek voltak: a legtöbb ilyen klinikai mérés kapcsolata a bakteriális genomokkal legalább olyan erős volt, és bizonyos esetekben erősebb, mint a gazdaszervezet emberi genomjával.

A tudósok szerint ezek a megállapítások szilárd bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a mikrobiomot formáló tényezők megértése kulcsfontosságú lehet számos általános egészségügyi probléma kezelésében.

A kutatásban dolgozó Eran Segal szerint: “Nem tudjuk megváltoztatni a génjeinket, de most már tudjuk, hogyan befolyásolhatjuk – és akár formálhatjuk – a különböző testreszabott baktériumok összetételét, ezzel hatékonyan javítva egészségünkön.”

 

Hogyan tovább?

Számos platformon kommunikálom azt a tényt, hogy a környezetünk és az életmódunk komolyan befolyásolja testünk viselkedését. A Fehérjemítosz című könyvemben is több helyen említést teszek a táplálkozás és a gének közötti kapcsolatról. “Amit eszel, azzá leszel” idézet ma már nem csak egy mondás, amit barátainktól vagy egy családi beszélgetéskor hallhatunk. Tudományos tényekkel alátámasztott bizonyítékokat találhatunk arra, hogy betegségeink ritka esetben örökletes eredetűek. Sokszor hallom azt, hogy “a szüleimnek is magas volt a vérnyomása vagy a vércukorszintje, akkor biztos nekem is azért ilyen magas”. Lépj a változás ösvényére és ismerd meg a helyes táplálkozást.

Jó edzést!

 

Hivatkozások
(1) Falus András, Barcs István, Duda Ernő (2014): Testünk mint ökoszisztéma, avagy a metagenomika “szép új világa”. Lege Artis Medicinæ. 24(1-2): 49-55.
(2) Daphna Rothschild, Omer Weissbrod, Elad Barkan, Alexander Kurilshikov, Tal Korem, David Zeevi, Paul I. Costea, Anastasia Godneva, Iris N. Kalka, Noam Bar, Smadar Shilo, Dar Lador, Arnau Vich Vila, Niv Zmora, Meirav Pevsner-Fischer, David Israeli, Noa Kosower, Gal Malka, Bat Chen Wolf, Tali Avnit-Sagi, Maya Lotan-Pompan, Adina Weinberger, Zamir Halpern, Shai Carmi, Jingyuan Fu, Cisca Wijmenga, Alexandra Zhernakova, Eran Elinav, Eran Segal (2018): Environment dominates over host genetics in shaping human gut microbiota. Nature.
Fejléckép: Paul Rogers. A cikk egy része a sciencedaily.com oldalon megjelent tartalom fordítása.A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.