Glikációs végtermékek összefüggése az inzulinérzékenységgel és a testsúllyal

Glikációs végtermékek összefüggése az inzulinérzékenységgel és a testsúllyal

Bizonyított, hogy a glikációs végtermékek (AGE-k) szintjének változásai befolyásolhatják a testsúlyt. Míg korábbi tanulmányok a főzési módszerekre összpontosítottak, mint az étrendi AGE-k csökkentésének elsődleges módjára, de az étrend összetételének megváltoztatásának hatásairól keveset tudunk.

2022. októberben jelent meg egy friss publikáció ebben a témában, amiben Kahleova (USA) és munkatársainak az volt célja, hogy jobban megismerjék mindezeknek a glikációs végtermékeknek a viselkedését és hatását, illetve a vérben jelenlévő szintjüknek a befolyásolhatóságát az alacsony zsírtartalmú, növényi alapú étrend aspektusában. Érdekelte őket a vegán étrend glikációs végtermékekre, testtömegre, a testösszetételre és az inzulinérzékenységre gyakorolt hatása. (1)

A glikációs végtermékek (ún. AGE-k) nem enzimatikus reakció során keletkeznek, képződésük sebessége jelentősen megnő hiperglikémia és/vagy fokozott oxidatív stressz által jellemzett körülmények között. Ha túl nagy mennyiségben jelennek meg a szövetekben és a keringésben, akkor hatásuk kóros reakciókat, majd különböző patológiai folyamat elindulását idézheti elő (oxidatív stressz → inzulinrezisztencia növekedés, vércukor-szint emelkedése, diabetes, továbbá érelmeszesedés elősegítése, cardiovascularis állapot romlása).

A súlyfelesleg gyakran társul hiperglikémiával (magas vércukorszinttel), diszlipidémiával (vérben előforduló zsírsavak egyensúlyának kisiklása), magas vérnyomással és inzulinrezisztenciával a metabolikus szindróma néven ismert csoportban, amely krónikus oxidatív stresszel és gyulladással jár együtt. Egy lehetséges mechanizmus a metabolikus szindróma kialakulására, hogy a testben több glikációs végtermék keletkezik.

Két korábbi randomizált intervenciós vizsgálat kimutatta, hogy azon metabolikus szindrómában szenvedő elhízott emberek között, akik diéta által tudták csökkenteni az AGE-k keletkezését a szervezetükben, csökkent az inzulinrezisztencia. A kutatás célja az volt, hogy kimutassák és igazolják, hogy az alacsony zsírtartalmú növényi alapú étrendet követve javítható a kardiovascularis állapot, csökkenthető a vérben keletkező glikációs végtermékek szintje, csökken az oxidatív stresszet okozó metabolitok szintje, ami által javul a szervezet általános inzulinválasza, így optimális szinten tartható a vércukorszint.

A bevont résztvevők férfiak és nők voltak (n = 244), 25-75 évesek, 28 és 40 kg/m2 közötti testtömegindexszel. A kizárási kritériumok közé tartozott a cukorbetegség, terhesség vagy szoptatás, a közelmúltban történt vagy jelenlegi dohányzás, alkohol- vagy kábítószerrel való visszaélés, valamint a vegán étrend jelenlegi alkalmazása.
Az 1. intervenciós csoportot arra kérték, hogy alacsony zsírtartalmú vegán étrendet kövessenek (az energia ~75%-a szénhidrátokból, 15%-a fehérjéből és 10%-a zsírból származik), amely gyümölcsökből, zöldségekből, gabonafélékből és hüvelyesekből (bab, borsó és lencse) áll, míg a 2. kontrollcsoportot arra kérték, hogy ne változtasson az étrendjén. Az energiabevitelt egyik csoport esetében sem korlátozták. Minden résztvevőt arra kértek, hogy a vizsgálat időtartama alatt ne változtassanak a mozgási szokásaikon.
Minden laboratóriumi vizsgálatot 10-12 órás éjszakai koplalás után mértek, és inni csak vizet lehetett.

Testsúly, testösszetétel és inzulinérzékenység

Az átlagos testsúly a beavatkozási csoportban 6,4 kg-mal csökkent, 93,6 kg-ról 87,2 kg-ra, ami 7%-os testsúlycsökkenést jelent, szemben a kontrollcsoportban tapasztalt 0,5 kg-os nem szignifikáns súlycsökkenéssel (kezelési hatás -5,9 kg). Ez nagyrészt a testzsír (a kezelés hatása -4,1 kg) és a zsigeri zsír térfogatának (a kezelés hatása -209 cm3) csökkenésének volt köszönhető.

Változás az intervenciós és a kontrollcsoportban

Az inzulinérzékenység jelentősen nőtt a beavatkozási csoportban (kezelési hatás +0,9 mg/perc/kg). A fizikai aktivitás mindkét csoportban enyhén csökkent, a csoportok között nem volt különbség. Az önbevallás szerinti energiabevitel mindkét csoportban csökkent (1834 kcal/napról 1344 kcal/napra a beavatkozási csoportban és 1793 kcal/napról 1657 kcal/napra a kontrollcsoportban), nagyobb mértékben a beavatkozási csoportban (kezelési hatás -355 kcal/nap).

Az étrendi AGE-k szintje 79%-kal, azaz átlagosan 8768 ku/nappal csökkent a vegán csoportban a kontrollcsoporthoz képest.

Ez a 16 hetes randomizált klinikai vizsgálat megállapította, hogy a táplálékból származó glikációs végtermékek mennyisége csökkent az alacsony zsírtartalmú, növényi alapú étrendben, és hogy ez a csökkenés a túlsúlyos embereknél testsúlycsökkenéssel, a testzsírszázalék csökkenésével és az inzulinérzékenység növekedésével járt együtt, még az energiabevitel változásainak kiigazítása után is.

Cikkreferátumot írta: Dr. Vincze Réka

Hivatkozások

(1) Kahleova H, Znayenko-Miller T, Uribarri J, Holubkov R, Barnard ND. Dietary advanced glycation products and their associations with insulin sensitivity and body weight: a 16 week randomized clinical trial. Obes Sci Pract. 2022;1-8. https://doi.org/10.1002/osp4.646A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.