Hétfői motiváció: a testmozgás és az örömcsapda dilemmája

Hétfői motiváció: a testmozgás és az örömcsapda dilemmája

Testmozgás

Ma már kutatási eredményekből is jól tudjuk, hogy a fizikai inaktivitás komoly kockázati tényezője a szív- és érrendszeri-, a krónikus betegségeknek, beleértve a cukorbetegséget, a rákot (vastagbél és mell), az elhízást, a magas vérnyomást, a csont- és ízületi betegségeket (csontritkulás és osteoarthritis) és a depressziót.(1)

Egyértelmű bizonyítékok utalnak arra, hogy a rendszeres fizikai aktivitás számos krónikus betegség elsődleges és másodlagos megelőzéséhez járul hozzá, és a korai halálozás kockázatának csökkenésével jár.(1) Úgy tűnik, hogy a fizikai aktivitás és az egészségi állapot között lineáris kapcsolat áll fenn.

Tudjuk hogyan kell elvégezni a helyes gyakorlatokat, melyik feladatsor után mi következik. De ez a tény nem fog minket az edzőterembe vinni. Fel kell állni és elindulni. Beszállni a kocsiba, felszállni a buszra, felülni a kerékpárra. Sokak számára ez a legnehezebb feladat. Néha jó feltenni magunkban azt a kérdést, hogy miért lehet hasznos számunkra, ha megváltoztatjuk viselkedésünket? Ez mindenkinek egy személyes küzdelem. Nem a tudományról szól, hanem arról, hogy mi van a szívben. Ez nem egy vita arról, hogy melyik élelmiszer egészséges, vagy mit kell enni edzés előtt, vagy után. Ez rólad szól. Változtass és a siker nem marad el!

Örömcsapda

Dr. Douglas Lisle amerikai pszichológus szerint a modern világban az egyik legfontosabb cél, amelyet az emberek szeretnének elérni: az a jobb fizikai állapot. Nagyon akarják. Képzeletük folyamatosan újra és újra erre összpontosul. Azt látjuk, hogy minden év január elsején megtörténik a fogadalomtétel, de eltelik 1-2 hónap és a változás elmarad. Pusztító dilemma ebben a pillanatban, hogy a megfelelő ételt válasszuk ki. Örömcsapdának hívják azt a jelenséget, amelyet a mai modern ételek előídéznek.(2) Melyek azok az ételek, amelyek úgy tűnnek, hogy egészségesek, amelyek a legjobban ízlenek? Becsapják természetes érzékszerveinket és döntésképtelenek leszünk.

Mi emberek úgy vagyunk megtervezve, hogy imádunk enni. Természetünknél fogva kalóriasűrűbb ételt szeretnénk fogyasztani. A mai modern világban, ahol a szuperfeldolgozott élelmiszerek világában élünk, nem kellene egészségtelen ételeket ennünk. Az emberi ösztönöket nehéz kikapcsolni. Olyanok vagyunk, mint a rovarok, amik természetüknél fogva a fény felé repülnek, mert a fény adja meg nekik az irányt, és az alapján tudnak tájékozódni. Azonban, ha túl közel repülnek, akkor meghalnak. Ellentétben a lepkékkel, mi képesek vagyunk gondolkodni, és a jövőnk kapcsán tudunk felelősségteljesen cselekedni. Csak azt tudom javasolni, hogy ne legyél lepke, dönts okosan!


Hivatkozások

(1) Darren E.R. Warburton, Crystal Whitney Nicol, Shannon S.D. Bredin (2006): Health benefits of physical activity: the evidence. Canadian Medical Association Journal. 174(6): 801–809.
(2) Douglas J. Lisle, Alan Goldhamer (2006): The Pleasure Trap: Mastering the Hidden Force that Undermines Health & Happiness. Healthy Living Publications.

 

(Fotó: Varga Beatrix)

 A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.