Igazság a magas fehérjetartalmú diétáról

Igazság a magas fehérjetartalmú diétáról

(in English below)

Az ideális testtömeg fenntartása fontos a jó egészséghez, és a megfelelő étrend megkönnyítheti ezt a célt. Sajnos a gyors, könnyű súlycsökkentés ígérete sok embert vonz a diétákra, mint pl. a magas fehérjetartalmú, szénhidrát-korlátozó étrend. Az 1970-es években népszerű volt Atkins diéta most újra hódít, más hasonló diétákkal egyetemben, azonban ezek nem foglalkoznak az állati termékekre kiható étrendek kritikus egészségügyi hatásainak kezelésével.

A magas fehérjetartalmú étrend, főleg az állati eredetű termékekre fókuszál, ezért jellemzően alacsony az élelmi rostokban, amelyek megkönnyítenék a hulladékok – beleértve a rákkeltő anyagokat is – emésztőrendszeri traktusból való kijutását és elősegítené a kedvező biokémiai környezet kialakulását a vastagbélben, amely védelmet tudna nyújtani a rákkal szemben.(1)

Az “Amerikai Szív Szövetség” kijelentette: “A magas fehérjetartalmú étrend nem ajánlott, mert korlátozza az egészséges táplálékot tartalmazó tápanyagokat, és nem biztosítja a különböző táplálkozási szükségletek kielégítéséhez létfontosságú élelmiszereket. Azok a személyek, akik ilyen étrendet követnek, veszélyeztetik a vitamin- és ásványi bevitelüket, valamint potenciális kockázatnak vannak kitéve szív-, vese-, csont- és májkárosodás betegségeiben.”(2)


(in English)

Maintaining an ideal body weight is important for good health, and the right diet can facilitate this goal. Unfortunately, promises of fast, easy weight loss draw many people to fad diets, like the high-protein, carbohydrate restricted diets. Popular in the 1970s and again today, the Atkins Diet and similar programs fail to address critical health implications of diets that emphasize animal products.

High-protein diets emphasize animal products and therefore are typically low in dietary fiber, which facilitates the movement of wastes, including carcinogens, out of the digestive tract, and promotes a biochemical environment within the colon that appears to be protective against cancer.(1)

The American Heart Association states, “High-protein diets are not recommended because they restrict healthful foods that provide essential nutrients and do not provide the variety of foods needed to adequately meet nutritional needs. Individuals who follow these diets are therefore at risk for compromised vitamin and mineral intake, as well as potential cardiac, renal, bone, and liver abnormalities overall.”(2)

 

Hivatkozások (References)

(1) World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research (1997): Food, Nutrition, and the Prevention of Cancer: a global perspective. World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. 216-251.
(2) S. T. St Jeor, B. V. Howard, T. E. Prewitt, V. Bovee, T. Bazzarre, R. H. Eckel, Nutrition Committee of the Council on Nutrition, Physical Activity and Metabolism of the American Heart Association (2001): Dietary protein and weight reduction: a statement for healthcare professionals from the Nutrition Committee of the Council on Nutrition, Physical Activity, and Metabolism of the American Heart Association. Circulation. 104:1869-1874.



A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.