Izommemória DNS szinten, és az orosz sportolók eltiltása

Izommemória DNS szinten, és az orosz sportolók eltiltása

Ma kezdődött el a phjongcshangi 2018-as téli olimpiai játékok. Ennek az eseménynek a kapcsán úgy gondoltam, hogy tökéletes pont most megosztani egy nagyon friss tanulmányt.

 

Előzmények

Azután, hogy a NOB rendszerszintű doppingolás miatt 2017. decemberében felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, és úgy határozott, hogy az orosz sportolók csak semleges színekben indulhatnak a dél-koreai játékokon, egy NOB-testület vizsgálta meg egyenként a kérvényeket. Végül az oroszok által elküldött 500-as listáról 169 versenyző esetében támogatta a meghívást. (1)

 

Mi a helyes döntés doppingolás kapcsán?

Amikor egy sportoló doppingol, és az ezzel foglalkozó felügyelő bizottság rajtakapja az illetőt, akkor a szabályok szerint több évre is eltilthatják a versenyzőt. De vajon a büntetés mértéke megfelelő-e? A véleményem szerint, a válasz egyértelmű: nem! És ezt nem az elvi kérdések miatt írom. Hiszen lehetne azon filozofálni, hogy ha valaki doppingol, akkor a versenyzésnek az eszmei szentélyét sérti meg, a többi sportolóval szemben etikátlan lesz, illetve a nézők szemében egy mély csalódást okoz. Félretehetjük ezeket az elvi kérdéseket, de akkor is ott van egy nagyon fontos tényező: ha egyszer valaki doppoingolt, akkor annak később könnyebb lesz izmot építenie.

A Keele Egyetem kutatói által vezetett tanulmány elsőként mutatta be, hogy az emberi izmok a korábbi növekedés “memóriájával” rendelkeznek – a DNS szintjén. Ugyanis a vázizmok növekedésének időszakaira az izmok génjei “emlékeznek”, és segítenek nekik később növekedni az életben. (2)

A tudományos beszámolóban publikált kutatás nagy horderejű következményekkel járhat a teljesítménynövelő izomépítő gyógyszerek által elkapott sportolók számára, mivel a doppingszerek hosszú távú változásokat hozhatnak létre, ezért a rövid távú tilalmak nem megfelelőek.

A legújabb genomvizsgálati technika segítségével a Keele kutatói, a Liverpool John Moores, Northumbria és Manchester Metropolitan egyetemekkel együtt, több mint 850 000 helyet tanulmányoztak az emberi DNS-en, és felfedezték, hogy a test képes a géneket “jelölt” vagy “jelöletlen” speciális kémiai “címkékkel” illetni, amikor az izom a testmozgás után nő, majd visszatér a normális szintre, majd ismét növekedni kezd a későbbi életvitelben.

Dr. Adam Sharples, a tanulmány vezetője és egyik szerzője kifejtette, hogy a génekben tárolt izomnövekedési memória még akkor is megmarad, amikor elveszítjük izmainkat. Újbóli edzés során azonban nagyobb izomnövekedésre lesz képes a szervezetünk.

Mr. Seaborne, a tanulmány másik szerzője folytatta:

Ha egy elit sportoló teljesítménynövelő gyógyszereket vesz be az izomtömeg növekedése miatt, akkor a test izmai meg fogják tartani a korábbi izomnövekedés emlékét. Így, ha egy sportolót elkapnak doppingvétség miatt, majd eltiltják, és pár év múlva újra elkezd edzeni, akkor a versenytársaival szemben előnyt jelenthet számára az előzetesen használt dopping, annak ellenére, hogy már nem használ több illegális szert.

 

Hogyan tovább?

Ahelyett, hogy illegális szereket használnál, támaszkodj a természet adta bölcsességre. Sok olyan élelmiszer van, amely segíti a teljesítményedet növelni. Nagy segítségedre lehet a Teljesítményfokozó növényi ételek című ingyenes e-könyvem, amiben összegyűjtöttem 10 db szuper ételt. Ha szeretnél részletesebb információt kapni arról, hogy miként tudod a saját táplálkozásodban alkalmazni a teljes értékű növényi étkezést, akkor ebben óriási támogatást adhat a Fehérjemítosz című könyvem, amiben számos példát és további hasznos segítséget találsz az egészséges étkezés témakörében.

Jó edzést!

 

Hivatkozások

(1) MTI (2018): Téli olimpia: a CAS elutasította az orosz sportolók fellebbezését. Nemzetisport.hu
(2) Robert A. Seaborne, Juliette Strauss, Matthew Cocks, Sam Shepherd, Thomas D. O’Brien, Ken A. van Someren, Phillip G. Bell, Christopher Murgatroyd, James P. Morton, Claire E. Stewart & Adam P. Sharples (2018): Human Skeletal Muscle Possesses an Epigenetic Memory of Hypertrophy. 8(1): 1898.A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.