Könnyebb lefogyni, ha a pénzed bánja? Úgy tűnik igen!

Könnyebb lefogyni, ha a pénzed bánja? Úgy tűnik igen!

2008-ban pulikáltak egy igen érdekes tanulmányt, ahol a kutatók egy speciális súlycsökkentő programot terveztek. (1) Pénzzel jutalmazták azokat, akiknek sikerült elérniük a tervüket.

Dr. Kevin Volpp a Pennsylvaniai Egyetemi Orvostudományi Egyetemen olyan módszert keresett az elhízás kezelésére, amely a jelenben ad azonnali jutalmat a résztvevőknek.

Volpp és munkatársai kétféle ösztönző programot tanulmányoztak a fogyás érdekében. Az egyik egy lottón alapuló program volt, amelyben a résztvevők lottón játszottak, és megengedték nekik, hogy összegyűjtsék nyereményeiket, ha teljesítik a súlycsökkentési céljukat. A lottók naponta futottak, és az embereknek elmondták, mi lett volna nyereményük, ha teljesítették volna a fogyásukkal kapcsolatos céljaikat.

“Nagyon erős a veszteségtől való félelem, így az emberek nagyon motiváltak a veszteségek elkerülésére.” – mondta Volpp egy interjúban.
A másik egy betéti szerződés volt, amelyben a résztvevők kis összegű saját pénzt fektettek be – napi 3 USD -, amelyet a hónap végén elveszítettek, ha nem sikerült elérni a céljaikat. A csoport tagjai bónuszt is kaptak, ha teljesítették céljukat.

A kutatók 57 elhízott, de egyébként egészséges embert jelöltek ki e két csoport egyikéhez vagy egy kontrollcsoporthoz, amelyben az embereket egyszerűen lemérték minden hónap végén. Mindannyian arra törekedtek, hogy a negyedik hónap végére 16 fontot (7,26 kg) veszítsenek.
Az ösztönző csoportok emberei sokkal több súlyt veszítettek, mint azok, akik a kontrollcsoportban voltak (3,9 font = 1,76 kg). A lottóprogramban résztvevők összesen 272,80 dollárt kerestek, és körülbelül 13 fontot (5,9 kg) veszítettek, míg a betéti csoportba tartozó emberek 378,49 dollárt kaptak és 14 fontot (6,35 kg) veszítettek.

Volpp szerint ez a tanulmány rendkívül hatékonyan mutatta be a rövid távú súlycsökkenés előidézésének pénzhez való szerepét. Azonban amikor a pénz már nem áramlott, a súly visszacsúszni kezdett.

Ezt az érdekes tanulmányt olvasva eszünkbe juthat, hogy a fogyás sokszor csak az akaraton múlik és azon, hogy betartjuk-e azokat az alapvető ismérveket, amik segítenek minket. Ez így is van! De mi lenne, ha nem a pénzed elvesztésének félelme miatt fogynál? Szeretnéd, ha lenne egy olyan eszköz a kezedben, amit ha alkalmazol, akkor szívesebben adnál bele apait-anyait? Amit ha alkalmazol, akkor szívesebben csinálnád nap, mint nap, mert látod az eredményeket.

Szeretnél kirobbanó formában lenni?

Kíváncsi vagy, hogyan lehet természetes módon növelni a teljesítményedet? Most megtudhatod, ha letöltöd az ingyenes e-könyvemet. Összegyűjtöttem neked azokat az ételeket, amik segítenek, hogy szuper formában legyél minden edzésen! 47 darab kutatási eredmény összegezve. Részletes és tudományosan bizonyított válaszokat a Teljesítményfokozó növényi ételek című e-könyvemben találod meg, amit most ingyen letölthetsz. Csinálj egy 4 hetes próbát, nincs veszíteni valód!

Hivatkozás

(1) Kevin G. Volpp et all (2008): A randomized controlled trial of financial incentives for weight loss. JAMA. 2008 Dec 10; 300(22): 2631–2637.A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.