A mesterséges édesítőszerek tényleg rákot okozhatnak?

A mesterséges édesítőszerek tényleg rákot okozhatnak?

Az élelmiszeripar az italok és élelmiszerek széles választékához használ mesterséges édesítőszereket a hozzáadott cukor alternatívájaként, amelynek számos krónikus betegségre gyakorolt káros hatása mára már jól ismert.

Tekintettel a túlzott cukorfogyasztás káros egészségügyi hatásaira (pl. súlygyarapodás, metabolikus szindróma, fogszuvasodás, szív-érrendszeri rendellenesség), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt ajánlja, hogy a cukorfogyasztást a napi energiabevitel kevesebb mint 10%-ára korlátozzuk.

Az édes íz elérése és a kalóriatartalom csökkentése érdekében világszerte elterjedt a mesterséges édesítőszerek használata. A mesterséges édesítőszerek olyan élelmiszer-adalékanyagok, amelyek nagy édesítőerővel rendelkeznek, ugyanakkor kevés energiát szolgáltatnak. Az aszpartám (E951), egy jól ismert mesterséges édesítőszer, világszerte több mint 6000 élelmiszerben található meg. Energiaértéke hasonló a cukoréhoz (4 kcal/g), de 200x édesebb, tehát sokkal kisebb mennyiségű aszpartám szükséges a kívánt íz eléréséhez. Más mesterséges édesítőszerek még kalóriamentesek is, pl. az aceszulfám-K (E950) és a szukralóz (E955), amelyek 200-szor, illetve 600-szor édesebbek a cukornál.

Egy 2022-ben publikált szakmai cikkben számoltak be a mesterséges édesítőszerek és a rákos megbetegedések kockázatának összefüggéséről. (1) Az eredmények eléréséhez a francia kutatók 102 865 francia felnőttet vontak be a vizsgálatba. A résztvevők az étkezések során elfogyasztott összes ételét és italát dokumentáltak. Mivel a népesség jelentős része nem fogyasztott mesterséges édesítőszereket, a résztvevőket 3 csoportra osztották: nem fogyasztók, kis mértékben fogyasztók és nagy mértékben fogyasztók.

Édesítők arányának fogyasztása

Az étkezések és a mesterséges édesítőszerek bevitelét 24 órás étrendi nyomonkövetéssel vizsgálták a kutatók, amelyekben az édesítőszerek márkáit és kereskedelmi neveit is feltüntették. Ez a módszer lehetővé tette, hogy a következő mesterséges édesítőszerek emberi szervezetre gyakorolt hatását felmérjék: aceszulfám-K (E950), aszpartám (E951), ciklamátok (E952), szacharin (E954), szukralóz (E955), taumatin (E957), neoheszperidin-dihidrokalkon (E959), szteviol-glikozidok (E960) és aszpartám-aceszulfám só (E962). A kutatás során az összes felsorolt mesterséges édesítőszer elfogyasztott mennyiségét összeadták az “összes mesterséges édesítőszer” változó kiszámításához. Külön elemzéseket végeztek a legnagyobb mennyiségben fogyasztott mesterséges édesítőszerekről: az aszpartámról, az aceszulfám-K-ról és a szukralózról. Az összes többi mesterséges édesítőszert a résztvevők kevesebb mint 3,5%-a fogyasztotta.

Az eredmények arra utalnak, hogy a mesterséges édesítőszerek, amelyeket világszerte számos élelmiszer- és italmárkában használnak, módosíthatja a kockázati tényezőket a rákos betegségek megelőzésében.

Az édesítőszereket nagyobb mértékben fogyasztók kimagasló része fiatalabb, dohányzó, fizikailag kevésbé aktív, iskolázott és nagyobb valószínűséggel cukorbeteg nő volt, összehasonlítva a nem fogyasztókkal. Ezen személyeknél alacsonyabb volt az energia-, az alkohol-, a telített zsírsav-, a rost-, a gyümölcs- és zöldség-, valamint a teljes kiőrlésű élelmiszerek bevitele, és magasabb a só, az összes cukor, a tejtermékek, a cukros élelmiszerek és italok, valamint a hozzáadott cukortól mentes alkoholmentes italok bevitele. A mesterséges édesítőszereket fogyasztók étrendjében leginkább az aszpartám volt jelen, amely az édesítőbevitel 58%-át tette ki, ezt követte az aceszulfám-K (29%) és a szukralóz (10%). A résztvevők gyakran fogyasztottak többféle mesterséges édesítőszert, de alacsony volt azoknak az aránya, akik a három népszerű mesterséges édesítőszert fogyasztották (mindössze 7,1%).

A nyomonkövetéses vizsgálat (medián 7,8 év) során 3358 rákos esetet diagnosztizáltak, köztük 982 emlő-, 403 prosztata- és 2023 elhízással összefüggő rákos megbetegedést.

Charlotte Debras és munkatársai ezen kohorszvizsgálat eredményeként pozitív összefüggést találtak a mesterséges édesítőszerek (különösen az aszpartám és az aceszulfám-K) magasabb bevitele és az általános rákkockázat között. Az aszpartám bevitele főként a mellrák és az elhízással összefüggő rákos megbetegedések számának növekedésével volt összefüggésbe hozható.

Mivel az elhízás számos rákos megbetegedés elismert kockázati tényezője, már korábbi kutatásban is vizsgálták a mesterséges édesítőszer-bevitel és az elhízással összefüggő rákos megbetegedések kockázata közötti összefüggéseket. A megfigyelt pozitív összefüggések arra utalnak, hogy ezen kapcsolat egy részét a túlsúllyal összefüggő anyagcserezavarok okozhatják. Olyan eredményeket tártak fel, amelyek szerint a zérókalóriás mesterséges édesítőszerek (szacharin, szukralóz és aszpartám) fogyasztása szerepet játszanak a bél-mikrobióta változásában (diszbiózis és glükóz intolerancia), ami viszont összefügghet egyes rákos megbetegedések kialakulásában.

Cukor és mesterséges édesítőszerek helyett használjunk inkább természetes édesítőket, mint stevia és eritrit, vagy gyümölcsöket és aszalványokat.

Cikkreferátumot írta: L. Hanna

Hivatkozások

(1) Debras, C., Chazelas, E., Srour, B., Druesne-Pecollo, N., Esseddik, Y., Szabo de Edelenyi, F., Agaësse, C., De Sa, A., Lutchia, R., Gigandet, S., Huybrechts, I., Julia, C., Kesse-Guyot, E., Allès, B., Andreeva, V. A., Galan, P., Hercberg, S., Deschasaux-Tanguy, M., & Touvier, M. (2022). Artificial sweeteners and cancer risk: Results from the NutriNet-Santé population-based cohort study. PLoS medicine19(3), e1003950. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003950A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.