Miért kerüld a húsfogyasztást? Friss hírek (#3): Az állati fehérje és a nem alkoholos zsírmájbetegség kapcsolata + állattenyésztés és környezeti hatások

Miért kerüld a húsfogyasztást? Friss hírek (#3): Az állati fehérje és a nem alkoholos zsírmájbetegség kapcsolata + állattenyésztés és környezeti hatások

Állati fehérje és a zsírmájbetegség

A magas állati fehérjében gazdag étrend növeli a zsírmájbetegség kockázatát a túlsúlyos emberek körében, egy júliusban megjelent friss tanulmány szerint. (1) A kutatók ultrahangos vizsgálattal összehasonlították a rostok, fehérjék és más makronutriensek bevitelét a májbetegség előfordulás gyakoriságával. Ez a Rotterdam tanulmány (prospektív, népspecifikus kohorsz tanulmány) 3,882 résztvevővel készült.

Az eredmények azt mutatják, hogy a zsíros májbetegség 36 százalékkal nagyobb kockázatot jelentett azok számára, akik leginkább állati fehérjét fogyasztották, szemben azokkal, akik a legkevesebbet fogyasztották. Az eredmények nem mutattak negatív összefüggést a szénhidrátfogyasztás és a májbetegség között. A megnövekedett kockázat mögött felmerülő mechanizmusok közé tartoznak a nitrátok, a nitritek és a hemvas, az inzulinrezisztenciára, az endothel funkcióra és az oxidatív stresszre gyakorolt hatásuk miatt. Sajnos az étrendi ajánlások nagyon nagy százaléka még mindig az állati fehérje felé irányulnak.

A tudósok szerint az állattenyésztés jelentős negatív hatással van a környezetre.

A húsevés jelentős hatást gyakorol az emberek egészségére, és emellett az állattenyésztés is komoly negatív hatást gyakorolhat a környezetre, a Science folyóiratban megjelent új kutatás szerint. (2)

Az adatok azt mutatják, hogy az egy főre jutó átlagos fogyasztás – valamint a teljes fogyasztás összege – növekszik a globális népesség és az átlagos jövedelem következtében. Míg a húsfogyasztása csökkent az Egyesült Királyságban az utóbbi években, egyre növekszik olyan országban, mint Kína.

A hústermelés az egyik legfontosabb metánforrás, amelynek viszonylag magas a felmelegedési potenciálja, de alacsony a felezési ideje a környezetben a CO2-hez képest. A gyepterületek gondos kezelése hozzájárulhat a szén tárolásához, de a nettó előnyök valószínűleg viszonylag szerények. Így az állattenyésztés a globális felmelegedés egyik kulcsszereplője.

Miközben a kormányok gazdasági érvekkel élnek az élelmiszerpolitika alakításában, kevésbé van egyetértés abban, hogy az egészségügyi, a környezetvédelmi vagy az állatjóléti szempontok milyen mértékben befolyásolják a termelést, az értékesítést, a feldolgozást és a hús forgalmazását.

A jelentés hozzáteszi: A politikai döntéshozók egyre inkább küzdenek a növekvő húsfogyasztás gazdasági, egészségügyi és környezeti következményeivel, nem világos, hogy a politikai döntéshozók milyen társadalmi engedéllyel rendelkeznek ahhoz, hogy beavatkozzanak a húsfogyasztás befolyásolására, illetve milyen beavatkozások lehetnek hatásosak. Ezek a kérdések különösen összetettek, mivel többféle narratívum van a húsevésről, amely befolyásolja az emberek magatartását.

 

Hivatkozások

(1) L. J. Alferink, J. C. Kiefte-de Jong, N. S. Erler, et al (2018): Association of dietary macronutrient composition and non-alcoholic fatty liver disease in an ageing population: the Rotterdam Study. Gut.
(2) H. C. J. Godfray, P. Aveyard, T. Garnett, J. W. Hall, T. J. Key, J. Lorimer, R. T. Pierrehumbert, P. Scarborough, M. Springmann, S. A. Jebb (2018): Meat consumption, health, and the environment. Nature. 361(6399).A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.