Mit vásárolok egy nap? Tippek és trükkök!

Mit vásárolok egy nap? Tippek és trükkök!

Mit vásárolok egy nap?

A mai bevásárlásom nem volt hatalmas, csak a legfontosabbakat vettem meg, illetve azokat, amikből már nagyon kifogytam:

petrezselyem, nektarin, banán, csiperkegomba (nálam ez belefér), édesburgonya, csicseriborsó, barna lencse, teljes magból készült zabpehely, rizstej, őszibarack, szeder, szilva, kígyóuborka, újburgonya, kápia paprika, fejessaláta, szőlő, paradicsom, lilahagyma, lilakáposzta, répa.

Mindig ügyelek arra, hogy legyen otthon zöldség, gyümölcs, gabonaféle, hüvelyes.

Az édesburgonyával kifejezetten jól jártam, mert féláron kaptam meg. Sajnos, itthon elég drága, pedig az egyik legegészségesebb étel. Az édesburgonya olyan szuper étel, amelyet csak a közelmúltban kezdtem értékelni. Amikor jobban utánajártam a dolgoknak, több olyan hagyományos kultúráról olvastam, amelyeknél abszolút nem ismert a szívbetegség. Valójában egy 1978-as tanulmány (1) idézett egy étrendi felmérést, amely megállapította, hogy az édesburgonya a Pápua Új-Guinea fennsíkjainak hagyományos megélhetési kultúrájában az összes kalóriabevitel 90%-át szolgáltatta. 90%! Sinnett és Whyte az alábbiakat írják: “Valójában a nem gumós zöldségek az elfogyasztott élelmiszer kevesebb mint 5%-át tették ki, míg a húsbevitel elhanyagolható volt.” Nem volt bizonyíték arra, hogy a lakosság körében alultápláltságról lenne szó, és nincs bizonyíték a hypertoniás szívbetegségekre sem. Az egyszerű magyarázat az, hogy az édesburgonyában nagyon magas a rost, a kalcium, a magnézium, a C-vitamin, a kálium, a B6-vitamin és az A-vitamin. (2)

 

Hol vásároljunk?

Semmi különös dolog nincs ebben. Nincsenek titkos szent helyek, egyszerűen csak a zöldséges, vagy a piac. Tehát a legfőbb célpont mindenképpen az a hely, ahol a gyümölcsöt és a zöldséget meg tudjuk venni, legyen az bárhol is. Akár egy nagy bevásárlóközpont, vagy kisebb bolt, ahol szeretünk vásárolni. A legfőbb alapanyagokat meg tudod ott is venni.

Ha van lehetőséged, akkor mindenképpen javaslom a kistermelői vagy a nagybani piacokat, ahol általában szebbek az áruk. Gyümölcs és zöldség vásárlásakor mindig megnézem, hogy az adott termék állaga milyen. Gilingerné Dr. Pankotai Mária, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének docense régóta kutatja a zöldségek és a gyümölcsök táplálkozási értékeit, vitamintartalmának változásait. A kutatások során azt tapasztalta, hogy az azonos színű, azonos érettségi állapotú paprikák közül a sérülteknek felével-ötödével kevesebb a C-vitamin-tartalma. (3)

A piacot azért javaslom, mert minőség és ár-érték alapján sok termelőnek a portékájából tudsz válogatni. Nem utolsó sorban sok termék olcsóbb, mint ha boltba mennél. Kifejezetten ajánlom a szombat reggelt, klassz hétvégi kikapcsolódás is egyben. Ha olcsóbban szeretnénk az árut megvásárolni, akkor hétköznap menjünk piacra, ugyanis ilyenkor a hétvégéhez képest lejjebb viszik az árakat. A nagyobb áruházláncokat is érdemes meglátogatni, mert számos terméket gyakran leáraznak, így olcsóbban juthatunk hozzájuk.

 

Vegyél többet, így kapsz kedvezményt

Érdemes olyan helyeken vásárolni, ahol nagyobb tétel vásárlásakor kedvezményt kapunk. Magyarországon jellemzően a hipermarketekben és a kisebb boltokban sem nyitottak erre, sőt még a piacokon sem nagyon, tisztelet a kivételnek, egy-egy jó kereskedelmi érzékkel megáldott eladónak.

Amit viszont tehetünk az az, hogy elmegyünk például a nagybani piacra. A nagybani piac az a hely, ahol a kiskereskedők vásárolják meg a zöldségeket és a gyümölcsöket. A belépés ingyenes, így nem szükséges semmilyen hivatalos okirat a vásárláshoz. Egy feltétel van, hogy nagyobb tételben kell vásárolni. Ez csak annyit jelent, hogy mindenből egy-egy rekesz a minimum. Ha egy személynek vásárolunk, még akkor is van bőven olyan termék, amiből érdemes többet venni.

Amennyiben egy család, vagy a barátok összefognak, akkor pedig abszolút megéri. Nem ritka, hogy a piaci árhoz képest akár 40-50 százalékkal olcsóbban lehet egy-egy terméket megvásárolni. A legjobb pedig, hogy alkudni is lehet.

A másik vásárlási alternatíva az internetes webáruházak világa. Nagyobb összeg esetén a kiszállítási díjat el szokták engedni. A kedvencem pedig, hogy van már olyan áruház, ahol egyes hüvelyeseket és gabonákat 2-3 kilogrammos kiszerelésben lehet vásárolni, ami átszámítva a 250 grammos vagy 500 grammos árhoz képest sokkal olcsóbb lesz. Amiatt soha ne aggódjunk, hogy egy hüvelyes nem lesz az a minőségű, amit elvárunk. Nagy különbségek és nagy csodák nincsenek. Vöröslencséből hiába veszünk bio minősítést, a nem biotermékkel összehasonlítani szinte lehetetlen. Sem kinézetre, sem ízre nem észrevehető a különbség.

 

Hivatkozások
(1) P. Sinnett, M. Whyte (1978): Lifestyle, health and disease: a comparison between Papua New Guinea and Australia. Medical Journal of Australia. 1:1-5.
(2) United States Department of Agriculture: Agricultural Research Service: USDA Food Composition Databases.
(3) Tóth-Szabó Szilvia (2011): A sérült zöldségben, gyümölcsben kevesebb a C- vitamin. Semmelweis Hírek.A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.