A nagy sporttáplálkozási dilemma: érzések és félelmek

A nagy sporttáplálkozási dilemma: érzések és félelmek

Te soha nem hibáztál?

Az utóbbi napokban nagyon sokan kerestetek meg táplálkozási tanácsadással, aminek rendkívül örülök, mert ez sokat segít abban, hogy én is erőt merítsek: van miért csinálni! Többen csak azért írtok, mert szeretnétek megköszönni a blogon található tartalmat, amiért megosztom veletek a tudásomat. Ennek is szintén nagyon örülök! Nektek csinálom, hogy minél több emberhez eljusson egy egészséges táplálkozási forma.

Ezek a kapcsolati pontok arra is jók, hogy folyamatosan visszajelzést kapjak mik a legnagyobb problémák a személyes küzdelmetekben. Ez lehet más tanácsadó számára egy titkos információ lenne, hiszen ebből lehet marketing és üzleti tervet építeni, így jellemzően nem nagyon szokták megosztani másokkal. Azonban én szeretek brutálisan őszinte és egyenes lenni mindenkivel, így ezt veletek is megteszem. Hiszen a tudás és a későbbi üzleti lehetőségek nem azon fognak múlni, hogy eltitkolom az információkat, hanem abban, hogy áttranszformálom okosan valamilyen termékbe és azt adom el nektek. Persze lesz ilyen is, de addig is ami abszolút közérdekű és fontos mások számára, azt biztos meg fogom osztani veletek. Ez a blogcikk is ilyen.

Azt gondolom, hogy továbbra sem az a probléma, hogy valaki akar-e váltani növényi étrendre vagy sem. Ez a döntés általában elég egyszerű. Nem érzem, hogy ez lenne az igazi gond. Lehet környezetvédelem miatt, állatvédelem miatt vagy csak a saját egészségünk miatt. Ahogy már ismertek nekem a legfontosabb az emberi egészség és utána jöhet minden más! Ezért fektetek nagyobb hangsúlyt erre. Talán jól is teszem, mert döntésünkkor ekkor kerülünk a legnagyobb dilemmával szembe: hogyan csináljam? Szeretnék fogyni, de nem megy! Szeretnék izmot építeni, de nem megy! Sokat egyek, vagy keveset? Most akkor mennyi kalóriát kell ennem ahhoz, hogy elérjem a céljaimat?

Nem tagadom, hogy én is álltam régen a tükör előtt úgy, hogy fogalmam sem volt hogyan csináljam. Ettem és edzettem, ettem és edzettem. De valahogy nem sikerült a változás. Izmosodtam, de nem fogytam hasból. Utána fogytam, de nem izmosodtam. Senki nem tudott segíteni, mert a klasszikus húsalapú diéta elve nem működik helyesen egy növényi étrenden.

 

Paradigma váltás szükséges!

A paradigma váltás nem csak fejben dől el! Ugyanis amikor megtörtént az elhatározás és elég erősek vagyunk ahhoz, hogy komolyan vegyük a dolgokat, akkor már leküzdöttük az örömcsapda dilemmáját és sokkal nagyobb probléma elé nézünk: a hogyan csináljuk kérdéshez érkezünk. Ehhez pedig bizony kőkemény tudásra van szükség.

Ez a tudás jó esetben megvan az edzőknek, a dietetikusoknak vagy a táplálkozási tanácsadóknak. A valóság azonban az, hogy sajnos nincs meg – tisztelet a kivételnek.

Tipikusan ilyen eset, amikor úgy jöttök hozzám segítséget kérni, hogy az edzőtök húsevő, aki a jellemzően magas fehérjealapú diétát javasol egy relatív alacsony CH bevitellel. Ekkor jön a nagy bumm és rájöttök, hogy a növényi étrenden a magas fehérjebevitelt csak úgy lehet abszolválni, ha rendkívül magas CH értéket érünk el. Persze vannak kerülő megoldások, amivel növényi étrenden is magas fehérjebevitelt tudunk elérni. De mit is jelent a magas fehérjebevitel? Tényleg ez a megoldás?

A félelem a magas szénhidrátbevitel kapcsán örök és folytonos: Túl sok szénhidrátot eszem, akkor többet kell majd edzenem, mert el fogok hízni. Ha többet kell edzenem, akkor nem lesz időm másra és ezzel belekerülünk egy végtelen ciklusba, amit képtelenek leszünk feloldani. Ha nem tudok többet edzeni, akkor kevesebb szénhidrátot kellene ennem, de ez meg az éhség félelmetes kapuját döngeti, ahol senki nem szeret vigyázban állni.

Ha normális szinten akarjuk tartani a táplálékbevitelt, akkor az edzőnk azt fogja mondani, hogy kevés fehérje mellett nem fogunk izmosodni, így inkább a húsevést kellene választani. Ezt nem akarjuk, hiszen a döntésünk a növényi táplálkozás javára már eldőlt.

Erre még rájön egy lapáttal, hogy az alternatív tudomány a vércsoport és alkattípusú táplálkozási formákat javasolja, ami iszonyatosan megkavarja a fejünkben az összes eddig megszerzett tudást és teljesen reménytelenül feladjuk a küzdelmet, mert már nem tudjuk mi a helyes megoldás.

De várj, még nincs vége! Magas a koleszterinszintem és még cukorbeteg is vagyok. Szóval nem egyszerű a dolog. Ennek tükrében akkor mit ehetek? Ebben a pillanatban sajnos az orvos felírja a gyógyszert, mi meg elgyengülve, reményvesztetten bevesszük a pirulákat és folytatjuk az eddig “jól bevált” étkezési szokásainkat.

Az étkezési dilemmát csak úgy lehet feloldani, ha radikálisan megváltoztatjuk gondolkodásunkat az étkezésről és megértjük, hogy a tápanyagok bevitele és az ételek helyes elkészítése adja meg a kulcsot. Meg kell értenünk, hogy van olyan étrend, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a legjobban nézzünk ki, a legjobban érezzük magunkat, és ezzel párhuzamosan tudjunk teljesíteni a sportban anélkül, hogy éhesek lennénk. Nem ez lenne sokkal könnyebb mindenki számára?

Felestjük már el végre a kalóriaszámolást és a magas fehérjealapú diétákat. A fogyás és az izomépítés nem egy misztikus dolog. Könnyen, mindenki számára elérhető. Azt tudom tiszta szívből javasolni, hogy legyél nyitott a változásra és a siker hamar el fog jönni, erről biztosíthatlak.

(Fejléckép forrása: digitaltrends.com)A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.