Növényi alapú étrend és a szívelégtelenség kialakulásának kockázata

Növényi alapú étrend és a szívelégtelenség kialakulásának kockázata

Összefüggés van a növényi alapú étrend és a szívelégtelenség kialakulásának alacsonyabb kockázata között

Összegzés:
A főként növényi alapú étrend fogyasztása esetén 42%-kal kisebb a szívelégtelenség kialakulásának kockázata a szívbetegségekkel (így szívelégtelenséggel) nem diagnosztizált embereknél. 

 

A főként növényi alapú étrend fogyasztása csökkentheti a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát a szívbetegségekkel (így szívelégtelenséggel) nem diagnosztizált embereknél, állítja egy előzetes kutatás, amelynek eredményeit a szívbetegségek megelőzésére fókuszáló American Heart Association 2017-es Scientific Sessions konferenciáján mutatták be, amely esemény a szív- és érrendszerrel kapcsolatos legújabb tudományos eredmények megosztásának egyik első számú nemzetközi fóruma. (1)

A kutatás szerzői öt különböző étrend vizsgálatából arra a megállapításra jutottak, hogy a túlnyomórészt növényi alapú táplálkozást követő embereknél 42%-kal kisebb volt a szívelégtelenség kialakulásának kockázata a kutatás négy éve során, mint azoknak, akik kevesebb növényi alapú ételt fogyasztottak. A többi étkezési mintánál – amelyek a kényelmi, édesség, déli típusú1, alkohol/saláták elnevezéseket kapták – nem találtak hasonló kapcsolódást. A szívelégtelenség olyan krónikus, progresszív betegség, amelyben a szívizom nem képes elegendő vért pumpálni a szervezet megfelelő ellátásához. Ez ma körülbelül 6,5 millió, 20 évnél idősebb amerikait érint. Ma Magyarországon megközelítőleg 250-300 000 beteg szenved szívelégtelenségben, 30-35 000 az évente újonnan diagnosztizált esetek száma. (2)

Korábbi kutatások rámutattak, hogy táplálkozási szokások nagy szerepet játszanak abban, hogy az egyes személyeknél az érszűkület kialakulásának kockázata fokozódik avagy csökken-e. Az érszűkület (vagy érelmeszesedés, atherosclerosis) az artériák lassú beszűkülése – ez áll a szívroham, a legtöbb stroke, illetve sok esetben a szívelégtelenség kialakulásának hátterében is. A szóban forgó tanulmány azt vizsgálta, hogy az étrend befolyásolhatja-e a szívelégtelenség kialakulását a szívbetegséggel nem diagnosztizált emberek esetében.

“A főként sötétzöld leveles zöldségekből, gyümölcsökből, babfélékből, teljes kiőrlésű gabonákból álló étrend fogyasztása – a feldolgozott húskészítmények, a telített- és transzzsírok, a finomított szénhidrátok és a magas hozzáadott cukortartalommal rendelkező ételek korlátozása mellett – olyan szívbarát életmód, amely hathatós segítséget nyújthat a szívelégtelenség megelőzéséhez, amennyiben az eddig nem alakult ki nálunk” – mondta Dr. Kyla Lara, a tanulmány első szerzője, a new york-i Icahn School of Medicine at Mount Sinai (ISMMS) orvosi egyetem belgyógyászati rezidense.

A kutatók egy országos tanulmány, a Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke (REGARDS) összegyűjtött adatait dolgozták fel. Ez az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health) által szponzorált kutatás a stroke kockázati tényezőinek megjelenését vizsgálta 45 éves és annál idősebb embereken. A 15 569 fő, koszorúér-betegségben vagy szívelégtelenségben nem szenvedő résztvevőt 2003 és 2007 között válogatták össze, és 2013-ig követték életüket. Az időközben egyeseknél kialakult szívelégtelenséget az illetékes egészségügyi szolgáltatók diagnosztizálták: a közel 3000 napnyi utánkövetés során 300 esetben került ilyen okból résztvevő kórházba.

A REGARDS tanulmány résztvevői a bizonyos ételek fogyasztásának gyakoriságát vizsgáló kérdőív segítségével számoltak be táplálkozási szokásaikról. Ez a bevett módszer statisztikai modellek segítségével sorolja be a különböző étrendeket 5 különböző minta egyikébe:

  • Kényelmi (vörös húsok, tésztafélék, sült krumpli, gyorséttermi ételek);
  • Növényi alapú (sötétzöld leveles zöldek, gyümölcsök, babfélék);
  • Édességek (desszertek, kenyérfélék, édes reggeli ételek, csokoládé, cukorka);
  • Déli típusú (tojás, olajban sült ételek, belsőségek, feldolgozott húsok, cukros üdítők)
  • Alkohol/Saláták (salátaöntetek, leveles zöldségek, paradicsom, bor, vaj, röviditalok).

A kutatók megállapították, hogy az öt táplálkozási minta követése közül a növényi alapú étrend mutatta a legerősebb kapcsolatot a szívelégtelenség kialakulásának csökkent kockázatával, az  életkor, nem, és faji hovatartozás figyelembevételével. A többi minta esetében nem találtak ilyen korrelációt.

Mivel a tanulmány megfigyeléses módszerrel dolgozott, csupán trendeket és összefüggéseket állapít meg, ám nem bizonyít ok-okozati kapcsolatot.

Ha szeretnél egészségesebben táplálkozni és megérteni az összefüggések közötti logikát, akkor érdemes megvenned a Fehérjemítosz című könyvemet. Receptek elkészítése kapcsán pedig nagy segítségedre lehet a Fehérjemítosz Szakácskönyv című e-könyv.

 

Hogyan tovább?

Szeretnél kirobbanó formában lenni? Kíváncsi vagy, hogyan lehet természetes módon növelni a teljesítményedet? Most megtudhatod, ha letöltöd az ingyenes e-könyvemet. Összegyűjtöttem neked azokat az ételeket, amik segítenek, hogy szuper formában legyél minden edzésen! 47 darab kutatási eredmény összegezve.

Részletes és tudományosan bizonyított válaszokat a Teljesítményfokozó növényi ételek című e-könyvemben találod meg, amit most ingyen letölthetsz. Csinálj egy 4 hetes próbát, nincs veszíteni valód!

Hivatkozások

(1) Emily B. Levitan, Orlando M. Gutierrez, James M Shikany, Monika M. Safford, Suzanne E. Judd, and Robert S. Rosenson (2017): Plant-based diet associated with less heart failure risk. American Heart Association Meeting Report Poster Presentation M2081 – Session: LB.APS.10.
(2) Az Európai Kardiológiai Társaság vezérfonala: Az akut és krónikus szívelégtelenség diagnózisa és kezelése. doi:10.1016/j.ejheart.2008.08.005.



A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.