A növényi alapú táplálkozás negatívan hat az állóképességre és az izomerőre?

A növényi alapú táplálkozás negatívan hat az állóképességre és az izomerőre?

A European Journal of Clinical Nutrition hasábjain megjelent tanulmány célja az volt, hogy összehasonlítsa a vegánok és mindenevők kitartásának és izomerősségének különbségeit. (1) Vizsgálatuk fő megállapítása azt mutatja, hogy a növényi alapú táplálkozás nem tűnik károsnak a fizikailag aktív fiatal nőknél a kitartás és az izomerő szempontjából. Valójában a vegán csoportban még a VO2 max szignifikánsan magasabb szintjét is megfigyelték a mindenevőkhöz képest.

A szerzők megemlítik, hogy ez az első olyan tanulmány, amely megmutatta, hogy egy növényi alapú étrendhez jobb szubmaximális tartóssági teljesítmény társulhat, amely független a VO2 max szinttől.

Az egyik lehetséges mechanizmus, amely magyarázhatja a vegánok magasabb kitartási teljesítményét, a magasabb szénhidrátbevitel lehet. Bizonyítékok szerint a nagyobb szénhidrátbevitel a jobb állóképességgel társulhat, és ennek oka lehet az izom nagyobb glikogén tárolása. A szerzők kiemelik, hogy a tanulmányban a szénhidrátbevitel szignifikánsan magasabb volt a vegánoknál, mint a mindenevőknél, ami összhangban áll a korábbi kutatásokkal, amelyek szerint a vegetáriánusok / vegánok nagyobb mennyiségű szénhidrátot fogyasztanak. Más lehetséges mechanizmusok, amelyek magyarázzák a vegánok jobb teljesítményét, az a szervezet oxidatív stressz szintjének és a gyulladások mértékének csökkenése.

A tanulmány szerzői kiemelik, hogy az eredmények klinikai és gyakorlati célokra hasznosak lehetnek: Fontos az egészségügyi szakemberek, például táplálkozási szakemberek és kineziológusok oktatása a növényi alapú táplálkozásnak a testmozgásban betöltött szerepéről. Vagyis az egészségügyi szakembereknek nem szabadna elriasztaniuk az embereket a növényi alapú táplálkozástól, sőt, esetleg egy opcióként is fontolóra vehetik azt egy testmozgás-képzési program végrehajtása során.

Meg kell jegyezni, hogy a tanulmányban leírt vizsgálat csak fiatal, egészséges, karcsú, fizikailag aktív nőkből állt. Ezért a megállapításokk erre a populációra korlátozódnak. Egy másik korlátozás az volt, hogy az aerob fizikai aktivitást egyetlen kérdés alapján mérték. Mindazonáltal ezeket az eredményeket figyelembe kell venni, hiszen ösztönözhetik a szakértőket arra, hogy további kutatásokat készítsenek a növényi alapú táplálkozás különböző populációra mért teljesítmény gyakorlati ​​hatásáról.

Összegezve, a jelen tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a növényi alapú táplálkozás nem tűnik károsnak az egészséges fiatal, karcsú, fizikailag aktív nőknél a kitartás és az izomerő szempontjából. Ez arra utal, hogy a növényi alapú étrend hosszú távú (≥ 2 év) betartása megfelelő módon támogathatja az izomerő megtartását, és még hatékonyabb lehet a teljesítmény szempontjából, amit a mindenevőkhöz képest jobb submaximalis teljesítmény mutat.

Ezek a megállapítások ellentmondásban állnak a lakosság közvéleményével, ezért fontos lenne a szakértőknek rendszeresen edukálni az embereket, hogy a masszív húsalapú sportolói étrend mellett van más alternatíva is.

Kapcsolódó blogcikk: Növényi alapú étrendek a szív- és érrendszer védelme és az állóképességi sportokban nyújtott teljesítmény szolgálatában.

Töltsd le a Teljesítményfokozó növényi ételek című ingyenes e-könyvet:


Hivatkozások:

(1) Boutros, G.H., Landry-Duval, M., Garzon, M. et al. Is a vegan diet detrimental to endurance and muscle strength?. Eur J Clin Nutr (2020). https://doi.org/10.1038/s41430-020-0639-yA kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.