Őseink tényleg húst ettek volna? A paleo diéta nyomában!

Őseink tényleg húst ettek volna? A paleo diéta nyomában!

Sztori háttere

A nem növényi táplálkozást folytató ismerőseim, vagy Facebook követőim sokszor emlegetik, hogy azért esznek húst, mert az ember már több ezer éve is főként húst evett.

“Húst eszem. Ez teljesen normális, hiszen mindenevők vagyunk!”
“Sőt mi több, az ősi kultúrákban az étkezés nagyban húsalapú volt.”

A növényi táplálkozás kapcsán eddig csak az egészségügyi oldalt vizsgáltam, azonban a fenti kérdéskör miatt fontosnak éreztem, hogy egy picit utána járjak a történeti és régészeti háttérnek is, hogy lehetőség szerint hitelesen tudjak válaszolni a kérdésekre. A cikk nem teljes, és nem mindenre kiterjedő, de lehetőségeimhez mérten próbáltam a legjobban összeszedni a háttérinformációkat.

 

Mi a paleo diéta?

A paleo diéta a fogyás, a jobb egészség és a hosszú élettartam legújabb és népszerű megközelítése. Követői nagy mennyiségű állati eredetű élelmiszert fogyasztanak, amelyek kizárják a keményítő alapú zöldségeket, gabonákat, hüvelyeseket. A paleo diéta főleg húst, baromfit, halat és tojást tartalmaz, illetve nem keményítő tartalmú zöldségeket, gyümölcsöket és magokat. Kizárja a tejtermékeket, a finomított cukrot, a sót és a feldolgozott olajokat (kivéve az olívaolaj, kókuszzsír).

Ez a táplálkozási elmélet azon a feltételezésen alapul, hogy az őseink, akik a paleolitikus korszak alatt éltek – 10 000-től 2,5 millió évvel ezelőttig – elsősorban állati eredetű élelmiszerekkel táplálkoztak. A paleo diéta mögötti alapelmélet szerint több mint kétmillió éves evolúció eredményeként most már genetikailag alkalmazkodtunk ahhoz, hogy azt esszük meg, amit a vadász összegyűjtött, vagyis többnyire állati eredetű élelmiszereket.

A paleo diétát követők bibliája Loren Cordain által írt „The Paleo Diet” című könyv.  Cordain szerint a paleo diéta: “az első és egyetlen diéta, amely ideálisan illeszkedik az ember genetikai összetételéhez”. (1) A szerző azt állítja, hogy minden ember a Földön így evett az elmúlt 2,5 millió évig, egészen a mezőgazdaság forradalom hajnaláig (kb. 10 000 évvel ezelőtt), amikor gabonát, hüvelyeseket és burgonyát kezdtek termelni világszerte. Dr. Cordain szerint “… egyetlen személy sem volt, aki ne követte volna a paleo étrendet.” (2). A “paleo szakértők” azt tanítják, hogy a mezőgazdaság kb. 10 000 évvel ezelőtti fejlődésével az emberi egészség és a hosszú élettartam romlott.

 

Ha gyakran ismételgeted a hazugságot, akkor az igazzá válik

A paleo táplálkozás tanárai azt állítják, hogy őseink a vadászatra összpontosítottak. Hipotézisüket nagymértékben a korabeli vadászó-gyűjtögető hibás felülvizsgálatára alapozzák. (3)

Amikor az ősemberek elsődleges húsfogyasztásáról kérdezték Nathanial Dominy, PhD, (4)(6) a magasan elismert antropológust, akkor csak ennyit mondott: „Ez egy mítosz”. (5) Dominy szerint az akkori emberek kalóriájának többsége növényi alapú volt, ugyanis a hús megszerzése túlságosan kiszámíthatlan volt. A biológiai antropológiával foglalkozó Dominy egész életében az őskori főemlősök csontjait, fogait és genetikáját tanulmányozta. Állítása szerint az akkori emberek sokkal inkább „keményítő alapú étel” fogyasztók voltak, mint húsevők. (5)

Kőkorszaki cirok. Forrás: Nature.

John D. Speth, az antropológia professzora (Michigan Egyetem), könyvében említést tesz, hogy a mai modern vadászó gyűjtögető életmódot folytató népcsoportok, akik már fejlettebb aggyal rendelkeznek, a vadászati expedíció során csak 3%-os sikert érnek el. (15) Sokkal inkább szociális okok miatt mennek vadászni, mint azért, hogy állati hús kerüljön az asztalra.

A paleo diéta mellett felszólalok valamiért figyelmen kívül hagyják a tudományos eredményeket és eltorzítják azokat:

  • A Nature című folyóiratban megjelent kutatás szerint a nagyon korai őseinknek a 2 millió évvel ezelőtti teljes étrendje levelekből, gyümölcsből, fából és kéregből állt, hasonlóan, amilyen a mai modern csimpánzoknak. (7)
  • A Science 2009-es számában megjelent kutatás szerint az Afrika keleti partja mentén, például a Mozambikban élők főleg gabonafüves étrenden éltek 105 000 évvel ezelőtt. (8)
  • Az amerikai Országos Tudományos Akadémia 2011-es folyóiratában bemutatott kutatás szerint a neandervölgyiek különféle növényi ételeket ettek. 44 000 évvel ezelőtti leletekben keményítőszemcséket találtak a csontvázaknál fellelt fogak között, egészen a meleg keleti mediterrántól a hideg északnyugati Európáig. (9) A régészek szerint úgy tűnik, hogy még főztek is, és figyeltek az ételek előkészítésére is, hogy még emészthetőbbek legyenek az ételek.
  • Szintén az amerikai Országos Tudományos Akadémia folyóiratában jelent meg egy kutatási eredmény, amelyben keményítő alapú növények szemcséit találták meg paleolitikus időszakból származó csiszoló eszközökön Olaszország, Oroszország és a Cseh Köztársaság régészeti lelőhelyeiken. (10) Ez a jelentés arra enged következtetni, hogy a lisztre történő feldolgozás széles körben elterjedt gyakorlat volt Európában 30 ezer évvel ezelőtt, vagy még korábban is.
  • Jelentős mennyiségű bizonyítékot találtak, hogy a 8000 évvel ezelőtti Peruban szintén gabonákat és hüvelyeseket fogyasztottak az ott élők. (14)

Gabonák szemcse maradványai Peruból. Forrás: PNAS.

A történelem során a gabonafélék és a hüvelyesek képezték a sikeres nők és férfiak étrendjét. Európa és Ázsia ősi hódítói, köztük Nagy Sándor (i. e. 356-323) és Dzsingisz kán (1162-1227) seregei főként növényi alapú étrendet fogyasztottak. (11)

Caesar katonái panaszkodtak, amikor túl sok hús volt az étrendjükben, és inkább más gabonákból álló ételek elfogyasztása után harcoltak szívesebben. (12)

A római gladiátorok, akik több, mint 1800 évvel ezelőtt éltek, harcoltak és haltak meg, nem a húsra összpontosítottak. Az átlagos epheszoszi lakossághoz képest sokkal több zöldséget és gabonát fogyasztottak, és csak nagyon kevés húst. (13) A gladiátorok körében az étkezésnek akkoriban semmi köze nem volt az állatvédelemhez és a szegénységhez. Nagyon sok szénhidrátot fogyasztottak, mint például árpa és bab. A túlélésre terveztek, ezért kiváló energiaforrásra volt szükségük.

 

Összefoglalás

A tudományos bizonyítékok megcáfolják azt az elméletet miszerint a paleolit korban egyáltalán nem fogyasztottak gabonákat és hüvelyeseket. Ennek ellenére a témát napestig lehetne folytatni. Kutatási eredmények pro és kontra, viták és beszélgetések, amelyek soha nem érnek véget. Hiszem azt, hogy a minőségi növényi alapú szénhidrát egészséges. Hiszem azt, hogy az állati eredetű fehérjék egészségtelenek. Remélem, egyszer Te is megtalálod a megfelelő diétát és egészségesen élheted le mindennapjaidat!

 

Hivatkozások

(1) Loren Cordain (2010): The Paleo Diet: Lose Weight and Get Healthy by Eating the Foods You Were Designed to Eat. John Wiley & Sons. p.3.
(1) Loren Cordain (2010): The Paleo Diet: Lose Weight and Get Healthy by Eating the Foods You Were Designed to Eat. John Wiley & Sons. p.71.
(3) Katharine Milton (2000): Hunter-gatherer diets—a different perspective. The American Journal of Clinical Nutrition. 71(3): 665-667.
(4) John McDougall YouTube csatorna(2011): Nathaniel Dominy PhD. and the True Human Diet. https://www.youtube.com/watch?v=h0PF5R0ywp4.
(5) John McDougall YouTube csatorna(2012): Starchivores: John A. McDougall, M.D. & Nathaniel Dominy PhD. https://www.youtube.com/watch?v=ufNEoLeVplc.
(6) Dartmouth College (2017): Nathaniel J. Dominy. http://biology.dartmouth.edu/people/nathaniel-j-dominy.
(7) Amanda G. Henry, Peter S. Ungar, Benjamin H. Passey, Matt Sponheimer, Lloyd Rossouw, Marion Bamford, Paul Sandberg, Darryl J. de Ruiter, Lee Berger (2012): The diet of Australopithecus sediba. Nature. 487: 90-93.
(8) J. Mercader (2009): Mozambican grass seed consumption during the Middle Stone Age. Science. 326(5960):1680-1683.
(9) A. G. Henry, A. S. Brooks, D. R. Piperno (2011): Microfossils in calculus demonstrate consumption of plants and cooked foods in Neanderthal diets (Shanidar III, Iraq; Spy I and II, Belgium). PNAS. 108(2): 486-491.
(10) A. Revedin, B. Aranguren, R. Becattini, L. Longo, E. Marconi, M. M. Lippi, N. Skakun, A. Sinitsyn, E. Spiridonova, J. Svoboda (2010): Thirty thousand-year-old evidence of plant food processing. PNAS. 107(44): 18815-9.
(11) Manfred Rösch, Elske Fischer, Tanja Märkle (2005): Human diet and land use in the time of the Khans—Archaeobotanical research in the capital of the Mongolian Empire, Qara Qorum, Mongolia. Vegetation History and Archaeobotany. 14(4): 485–492.
(12) Will Durant (1944): History of Civilization, Vol III. Caesar and Christ. Simon and Schuster, New York.
(13) Andrew Curry (2008): The Gladiator Diet. Archaeology. 61(6).
(14) Dolores R. Pipernoa, Tom D. Dillehayc (2008): Starch grains on human teeth reveal early broad crop diet in northern Peru. PNAS. 105(50): 19622–19627.
(15) John D. Speth (2010): The Paleoanthropology and Archaeology of Big-Game Hunting: Protein, Fat, or Politics? Springer.

A post egy része John Mcdougall: The Paleo Diet Is Uncivilized (And Unhealthy and Untrue) című hírlevél cikk fordítását is tartalmazza. Címlap kép: S. Entressangle/E. Daynes/Science Photo Library.A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.