Paleo étrend: szív- és érrendszeri betegségek kockázata

Paleo étrend: szív- és érrendszeri betegségek kockázata

A paleo étrend hatására megduplázódik a szívbetegségek egyik legfontosabb biomarkerének mennyisége a vérben – állítja a világ első olyan komolyabb kutatása, amely a különböző diéták bélflórára gyakorolt hatását vizsgálta.

Az Edith Cowan University (ECU) kutatói 44, paleo étrenden lévő alany és 47, átlagosan étkező egyén eredményeit hasonlították össze. A European Journal of Nutrition oldalain megjelent tanulmány a résztvevők vérének trimetilamin-n-oxid (TMAO) szintjét vizsgálta. (1) A TMAO egy bélben termelődő organikus vegyület, amelynek nagy mennyiségben való jelenléte összefüggésben van a szívbetegségek kialakulásának megnövekedett kockázatával. Ausztráliában óránként 5 ember hal meg ilyen típusú megbetegedésben.

A paleo és a belek egészsége

A sokat vitatott paleo (vagy “ősember”) diéta a hús, a zöldségek, diófélék és bizonyos gyümölcsök fogyasztását propagálja, ugyanakkor kizárja az étrendből a gabonákat, a hüvelyeseket, a tejtermékeket, a sót, a finomított cukrot, illetve a feldolgozott olajokat.

A kutatást vezető Dr. Angela Genoni elmondta, hogy a diéta növekvő népszerűségének tükrében fontosnak tartották megvizsgálni, milyen hatást gyakorol az egészségre.

„Számos támogatója szerint a paleo diéta pozitív hatással van a bélrendszer egészségére, ám a kutatás eredményei azt mutatják, hogy a TMAO-termelés tekintetében a paleo káros lehet a szív számára” – mondta.

„Emellett, a paleo csoport esetében – a csökkentett szénhidrát bevitelből eredően – kevesebb jótékony hatású baktériumot találtunk a belekben, és ez hosszú távon más krónikus betegségekben is szerepet játszhat.”

A problémák hátterében a teljes értékű gabonák csökkent bevitele áll

Dr. Genoni elmondta, hogy a paleo diétát követők kiemelkedően magas TMAO-értékeit az okozhatta, hogy az étrendből hiányoznak a teljes kiőrlésű gabonák.

„Úgy találtuk, hogy a teljes kiőrlésű gabonák hiánya és a TMAO-szint összefüggésben vannak; ez állhat a teljes kiörlésű gabonákat nagy mennyiségben fogyasztók esetében tapasztalt alacsonyabb szív-és érrendszeri kockázat hátterében.” A paleo csoportnál nagyobb koncentrációban voltak jelen a TMAO-termelésért felelős baktériumok.

„A paleo diéta tiltja a gabonafélék fogyasztását, noha tudjuk, hogy a teljes kiőrlésű gabonák remek forrásai a lassan emészthető keményítőnek és más fermentálható rostoknak, amelyek létfontosságúak az egészséges bélflóra szempontjából” – folytatta Dr. Genoni.

„A teljes kiőrlésű gabonák hiányában annyira megváltozhat a bél baktérium-populációja, hogy a TMAO-termelődés felerősödik.”

Ezen felül a paleo étrendben magasabb a vörös húsok napi bevitele is, ami a TMAO prekurzor vegyületeinek forrása. Továbbá a diétát követők a telített zsírok ajánlott napi mennyiségnek dupláját fogyasztják, ami szintén aggodalomra ad okot.

A kutatás eredményeit Dr. Angela Genoni tavaly prezentálta a Nutrition Society of Australia konferenciáján, és most jelentek meg először a szaksajtóban.

Mit kell tudni a TMAO-ról?

“A trimetilamin-N-oxid (TMAO), amely elsősorban az állati eredetű táplá­lékokban (belsőségek, tojás, tenger gyü­mölcsei, marhahús) jelen lévő kolinból és karnitinból képződik. Az átalakulás a bélfló­ra bizonyos mikroorganizmusai (elsősorban Peptostreptococcaceae és Clotridiaceae) se­gítségével indul, amelyek trimetilamint (TMA) képeznek. A felszívódó TMA a májban alakul át TMAO-vá, a flavo-monooxigenáz (FMO) enzim részvételével. Az így képződő TMAO hozzájárul az ateroszklerotikus plakkok ki­alakulásához és azok fenntartásához azáltal, hogy rontja a reverz koleszterintranszpor­tot. Érdekesség, hogy azoknál, akik teljes mértékben növényi alapú étrenden élnek, a TMAO kialakulása gátolt, ami elsősorban a mikrobiom megváltozásának köszönhető.” – foglalta össze Szabó Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem szakoktatója, az Orvostovábbképző Szemlében megjelent publikációban. (2)

Az Európai Kardiológiai Társaság 2018-as kongresszusán bemutatott nagy tanulmány szerint sem biztonságos az alacsony szénhidráttartalmú étrend, ezért mindenképpen kerülendő a paleo étrend. (3).

Kapcsolódó blogcikkek

Hivatkozások

(1) Genoni, A., Christophersen, C.T., Lo, J. et al. Long-term Paleolithic diet is associated with lower resistant starch intake, different gut microbiota composition and increased serum TMAO concentrations. Eur J Nutr (2019). https://doi.org/10.1007/s00394-019-02036-y
(2) Szabó Zoltán, et al (2018): Az állatifehérje-fogyasztás és egyes betegségek összefüggései. Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 4. szám, 55-58. o. http://otszonline.hu/cikk/az_allatifeherje_fogyasztas_es_egyes_betegsegek_osszefuggesei
(3) https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Low-carbohydrate-diets-are-unsafe-and-should-be-avoided

A cikk egy része, fordítása a ScienceDaily oldalon megjelent, Heart disease biomarker linked to paleo diet összefoglalónak.A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.