Téli gyógyító turmix házilag mesterfokon

Téli gyógyító turmix házilag mesterfokon

Egyszer volt, hol nem volt

A történet ott kezdődött, hogy akartam találkozni hétvégén barátommal, de kiderült, hogy megbetegedett, így el kellett halasztanunk a betervezett programot. Az utóbbi pár napban nem ez volt az első eset, hogy ismerősök, barátok, családtagok között hallom a tél beköszöntével felbukkanó megfázás tüneteit. Vajon ez egy természetes jelenség, vagy lehet tenni ellene? Azt gondolom, hogy abszolút megelőzhető!

Olyan turmixot szerettem volna készíteni, ami maximálisan felturbózza az immunrendszerünket és fogyasztása során rengeteg hasznos tápanyaggal látja el a szervezetünket. Az összetevők tökéletes kombinációja adja meg a kulcsot ahhoz, hogy ne a megfázás tüneteit kelljen kezelni, hanem prevencióval megelőzzük azt.

Ez a turmix nem csak a gyógyhatása miatt szuper. Az összetevői alkalmassá teszik arra, hogy edzés előtti turmixként is fogyaszthassuk.

 

Hozzávalók

/a fenti képen nincs minden összetevő :)/

 • 1 db alma
 • 1 db narancs
 • 1 db mandarin
 • 1 nagy marék rukkola
 • 1 kis marék petrezselyem
 • 1 vastag szelet cékla
 • 3/4 tk bio spirulina
 • 1/2 tk kurkuma
 • 1 egész citrom leve
 • 2-3 cm vastag gyömbér
 • 8 szem feketebors
 • 4 tk egész lenmag
 • 1/4 gránátalma
 • 5 dl tisztított víz

 

Elkészítése

Az összes alapanyagot beteszem egy erős turmixgépbe, és körülbelül 1 percig hagyom, hogy összedolgozza a gép. Utána rögtön fogyasztható. Ha esetleg túl sűrű lenne, akkor tegyünk még hozzá vizet.

Tápértéke

Energia: 360 kcal
Szénhidrát: 73 g
Fehérje: 8,8 g
Zsír: 7,9 g
Kiemelkedő vitaminokban: B1, B2, B5, B6, A, C, K.
Kiemelkedő ásványi anyagokban: kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, szelén, cink.

 

Miért jó ez a turmix?

A betegség megelőzéséhez minőségi tápanyagokra van szükségünk. Ahogy nagymamáink is tudták, hogy a gyógyuláshoz egy jó meleg levesre van szükség. Azonban ne ringassuk magunkat abba a hitbe, hogy egy “jó meleg húslevesben” a hús volt az, ami segített gyógyulni. Mindenki azt szeretné, ha az antioxidánsok az ételeinkből jutnának a szervezetünkbe, és nem gyógyszerekből vagy egyéb táplálékkiegészítőkből. Ezt úgy tudjuk elérni, ha olyan ételeket eszünk, amelyeknek magas az antioxidáns tartalma. Ennek a legjobb módja, ha áttérünk a növényi táplálkozásra. A növényi táplálékban átlagosan 64-szer több antioxidánst találhatunk, mint az állati eredetű ételekben. (1)

Nagyon nem mindegy, hogy mit fogyasztunk! Ahogy Hippokratész is mondta: „minden betegség a bélből ered”. Az ókori görög orvostól származó mondat, a mai kutatásoknak köszönhetően már nem csak egy idézet, hanem valóság. Az egyik legnagyobb humán vizsgálatok során végzett mikrobióta kísérletekben a kutatók potenciális kapcsolatot mutattak ki az egészséges öregedés és az egészséges bél között. A kutatók több mint 1000 egyént tanulmányozták, 3 éves kortól több mint 100 éves korig bezárólag. A kiválasztási szempontok között fontos volt, hogy rendkívül egészségesek legyenek, beleértve a családi betegségeket is. Az eredmények közvetlen összefüggést mutattak az egészség és a mikrobák között a bélben. E tanulmány fő következtetése az, hogy egy szuper mód egészséges 90 éves embernek a bél mikrobiótája nem különbözik egy egészséges 30 éves korú embernek a bél mikrobióta állapotától (ugyanabban a populációban vizsgálva). Más szóval, az egészség felé vezető út, jó bélrendszerrel van kirakva. (2)

 

Hogyan tovább?

Most, hogy megismerted a téli gyógyító turmix receptjét, itt az idő, hogy kitaláld, miként tudod a saját táplálkozásodban alkalmazni. Ebben óriási segítségedre lehet a Fehérjemítosz könyvem, amiben számos példát és további hasznos segítséget találsz.

Jó edzést!

 

Hivatkozások

(1) Monica H. Carlsen, Bente L. Halvorsen, Kari Holte, Siv K. Bøhn, Steinar Dragland, Laura Sampson, Carol Willey, Haruki Senoo, Yuko Umezono, Chiho Sanada, Ingrid Barikmo, Nega Berhe, Walter C. Willett, Katherine M. Phillips, David R. Jacobs, Rune Blomhoff (2010): The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supple- ments used worldwide. Nutrition Journal. 2010; 9:3.
(2) Gaorui Bian, Gregory B. Gloor, Aihua Gong, Changsheng Jia, Wei Zhang, Jun Hu, Hong Zhang, Yumei Zhang, Zhenqing Zhou, Jiangao Zhang, Jeremy P. Burton, Gregor Reid, Yongliang Xiao, Qiang Zeng, Kaiping Yang, Jiangang Li (2017): The Gut Microbiota of Healthy Aged Chinese Is Similar to That of the Healthy Young. mSphere. 2(5): e00327-17.A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.