Tesztoszteronszint és IGF-1 növényi étrenden

Tesztoszteronszint és IGF-1 növényi étrenden

Hogyan növeljük a tesztoszteronszintünket?

Személyes véleményem az, hogy a probléma fejben dől el. Miért? Kezdjük az elején! Mi a cél? Mit szeretnénk elérni? Mekkora izomzatot akarunk? Ehhez meg kell növelni a tesztoszteronszintünket? Kell szedni táplálékkiegészítőket? Az átlagember számára sajnos saját vágyai jelentik a legnagyobb ellenséget. Minden kommunikációs csatornán gyönyörű nőket és férfiakat láthatunk, izmos, jól kidolgozott szálkás testtel. A reklámfotókon elhelyezett táplálékkiegészítő termékek azt a hamis illúziót keltik a leendő vevőkben, hogy aki megveszi a hirdetett árut, hasonlóan nézhet ki, mint a fotókon szereplő nő vagy férfi. Egyrészt vágyakozunk egy olyan valami után, ami nem egészséges, másrészt nem jövünk rá, hogy a fotókon megjelenő sportoló, testépítő nem a hirdetésben látható terméktől néz ki úgy, ahogy. A gyártó cégek mérnöki pontossággal alkalmazzák a reklám és a marketing során a pszichológia minden ágát, így próbálnak minél több vevőt szerezni.

A tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon. A férfi szervezet a tesztoszteront a herékben állítja elő, míg a nők szervezete a petefészekben és a mellékvesékben termel minimális mennyiségű tesztoszteront.

 

A táplálékkiegészítők helyett sokkal fontosabbnak tartom a helyes táplálkozást, a megfelelő pihenést, a jól felépített edzést. Ezeknek az összhangja adja meg, hogy természetes módon tudjuk megemelni saját tesztoszteronszintünket. Segíteni fog abban, hogy izmot építsünk, egészségesek legyünk és a testzsírszázalékunk ideális legyen. A tesztoszteronszint megemelése nem túl bonyolult, de sajnos sok misztikus irodalmat találhatunk róla az interneten. Ezek többsége arra irányul, hogy táplálékkiegészítőket érdemes szedni. Ne felejtsük el azonban, hogy mindenre megvan a természetes mód. Négy olyan tippet adok, ami biztos, hogy segíteni fog:

  1. Legyünk többet napon, így szervezetünk egészséges formában jut D-vitaminhoz. A Journal of Clinical Endocrinology publikált egy kutatást, amelyben a D-vitamin hatása egyértelmű eredményt mutatott a tesztoszteronszint növekedésére. (1)
  2. Magas intenzitású fokozott edzést végezzünk. A megfelelően kiválasztott edzés típusa elengedhetetlen. (2)
  3. Figyeljünk a megfelelő mennyiségű alvásra. A minőségi, stresszmentes, és egyben megfelelő mennyiségű alvás kifejezetten segít, erre körülbelül 7–9 órát szánjunk. (3)
  4. Válts növényi étrendre! A húsról kialakult egy olyan idealizált elképzelés is, miszerint a férfiak tesztoszteronszintjét növeli, ezáltal az izomépítésben nagyobb sikereket lehet vele elérni. Ezt a régi sztereotípiát már rég el kellene felejteni. Jó példa erre egy 2000-ben végzett kísérlet, ahol 696 férfit vizsgáltak, 226 húsevőt, 237 vegetáriánust és 233 vegánt. (4) A vizsgálat vegán résztvevőinek átlagosan 13%-kal magasabb volt a tesztoszteronszintjük, mint a húsevőknek, és 8%-kal magasabb a vegetáriánus csoporténál.

 

Húsfogyasztás és az IGF-1

A tesztoszteron mellett van egy másik fontos kulcsszó a testépítők körében: az IGF-1. Az IGF-1, teljes nevén Insulin-like Growth Factor, magyarul inzulinszerű növekedési faktor. Az IGF-1-nek igen fontos szerepe van a gyermekkori növekedésben, később pedig a szervezetben végbemenő építő folyamatok (anabolizmus) egyik feltétele lesz. Tehát nélküle nem képzelhető el számottevő izomnövekedés, mindemellett kulcsszerepe van a sejtnövekedésben és a sejtek elhalásának megakadályozásában. Ahogy telnek-múlnak az évek, idősebb korban, az IGF-1 értéke alacsonyabb lesz, hiszen nem fogunk a végletekig növekedni, és ez így van rendjén.

A profi testépítők szemmel tartják ezt az értéket a tesztoszteron mellett, mert ez is nagyban hozzájárul egy sportoló izomépítésének folyamatához, ezért próbálják ezt a faktort folyamatosan emelt szinten tartani. Ez mind szép és jó – gondolhatnánk –, emeljük meg valahogy ezt az értéket, és szép sikereket érhetünk el. IGF-1 értéket természetes úton állati fehérjebevitellel lehet növelni, mesterséges úton pedig injekciókkal. A bökkenő csak ott van, hogy ma már kutatásokkal bizonyították, hogy a magas IGF-1 érték egyértelműen összefüggésben van a rák megjelenésével. (5) Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azok a testépítők, akik nagyon sok állati fehérje fogyasztással szeretnének izomtömeget növelni, komoly kockázatot vállalnak. A jó hír, hogy a fehérjék ilyen típusú kockázata csak az állati fehérjéknél mutatkozik, a növényi fehérjék éppen ellenkezőleg, csökkentik az IGF-1 értéket egy optimális szintre. (5)

Akkor hogyan tovább? Étkezzünk egészségesen, sportoljunk megfelelően és az eredény nem fog elmaradni. Ha segítségre van szükséged a helyes étrend összeállításában, akkor mindig kérj olyantól segítséget, akinek van ebben tapasztalata.

Jó edzést!

 

Hivatkozások

(1) E. Wehr, S. Pilz, B. O. Boehm, W. Marz, B. Obermayer-Pietsch (2010). Association of vitamin D status with serum androgen levels in men. Journal of Clinical Endocrinology. 73(2): 243–248.
(2) A. A. Shaner, J. L. Vingren, D. L. Hatfield, R. G. Jr. Budnar, A. A. Duplanty, D. W. Hill (2014): The acute hormonal response to free weight and machine weight resistance exercise. The Journal of Strength & Conditioning Research. 28(4): 1032–1040.
(3) P. D. Penev (2007): Association between sleep and morning testosterone levels in older men. Sleep. 30(4): 427.
(4) N. E. Allen, P. N. Appleby, G. K. Davey, T. J. Key (2000): Hormones and diet: low insulin-like growth factor-I but normal bioavailable androgens in vegan men. British Journal of Cancer. 83(1): 95–97.
(5) N. E. Allen, P. N. Appleby, G. K. Davey, R. Kaaks, S. Rinaldi, T. J. Key (2002): The Associations of Diet with Serum Insulin-like Growth Factor I and Its Main Binding Proteins in 292 Women Meat-Eaters, Vegetarians, and Vegans. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. 11(11): 1441-1448.

(Fotó: Varga Beatrix)A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.