Túledzettségből megfázás? Igen, lehetséges!

Túledzettségből megfázás? Igen, lehetséges!

Miért fordulhat elő?

Jön a rosszabb idő és ezzel egy időben a megfázások száma is növekszik. De simán magunkhoz láncolhatjuk a nyálkás kórt egy komolyabb túledzettséggel is, ahogy én is tettem nemrég. Ugyanis ilyenkor a sport által negatív hatást is elérhetünk szervezetünkben. Ezt a megfelelő táplálkozással lehet kompenzálni. Miért fordul elő nálam? Tudjatok, a suszter cipője mindig lyukas. Jó, jó, nem mindig, de én sem mindig étkezem tökéletesen, pedig tudom, hogyan kellene. Legálabb van miről beszélgetnünk.

Egyértelmű bizonyítékok utalnak arra, hogy a rendszeres fizikai aktivitás számos krónikus betegség elsődleges és másodlagos megelőzéséhez járul hozzá, és a korai halálozás kockázatának csökkenésével jár. (4) Úgy tűnik, hogy a fizikai aktivitás és az egészségi állapot között lineáris kapcsolat áll fenn.

A rövidtávú kevésbé megterhelő edzés segíti növelni a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességét (1), azonban kutatások bizonyították, hogy tartós nehéz testmozgás csökkenti a védekező képességünket, így a felső légúti betegségek akár a kétszeresére is megnőhetnek egy maratoni futást követően. (2) A betegségek végső soron a teljesítmény csökkenéséhez vezetnek. Ezért szükséges az immunrendszerünk erősítése.

További kutatások azt mutatják, hogy ha például leveles zöldek fogyasztása nélkül edzünk, akkor a DNS károsodás egy komolyabb edzés után felgyorsul. Ha két hónapon keresztül minden nap csak egy adag vízitormát eszünk, akkor nem lesz jelentős károsodás a szervezetünkben. (3)

Egy kutatásban azt is bizonyították, hogy egy intenzív edzést követően sportolók körében a túledzettség egyértelműen csökkenő IgA értéket mutatott. (8) Az IgA feladata a nyálkahártyákon bejutó kórokozók elleni védelem.

A sportban általában fanatikus vagyok és nem szeretem a kompromisszumokat. Ezért én inkább az intenzív edzést választom és szeretném elkerülni a megfázást. Csak azért nem akarok visszavenni a sport intenzitásából, mert nagyobb az esély a megfázásra.

 

Hogyan védekezzünk megfelelő táplálkozással?

A növényi táplálkozás kimagaslóan gyulladáscsökkentő hatással bír. Akik átállnak növényi táplálkozásra, azoknak átlagosan 33%-kal csökken a C-reaktív protein szintjük (CRP: vérvétel útján, a vérszérumból mutatható ki, hogy van-e akut vagy krónikus gyulladás szervezetünkben). (5) Amikor stressz alá helyezzük szervezetünket és izmainkat egy kimerítő edzéssel, akkor nem akarunk még pluszban állati eredetű ételeket fogyasztani, amik felesleges gyulladást okoznak. (6)(7)

A növények fogyasztása az egyik legjobb választás, ha sportolóként vissza szeretnénk nyerni energiánkat. Ha gyorsabban nyerjük vissza energiánkat, akkor többet tudunk edzeni, keményebbek, gyorsabbak, erősebbek leszünk. Nincs annál jobb érzés, amikor sokat edzel és nem érzed fáradtnak magad, hanem könnyűnek, energikusnak és rugalmasnak.

A megfelelő preventív növényi táplálkozás eleve erős szinten tartja a szervezet immunrendszerét. Ha beüt a baj, akkor pedig a növényi táplálkozás adhat gyors gyógyulást. Ehhez a megfelelő tápanyagokat kell kiválasztani!

Összegyűjtöttem neked 10 db olyan ételt, amik kifejezetten segítenek a sportteljesítményedet növelni. Az alábbi oldalról tudod letölteni e-könyv formájában. Érdemes mindegyik ételre egy kis időt szentelned, mert tényleg nagyon hasznosak!

Jó edzést, kevesebb megfázást!

 

Hivatkozások

(1) P. Klentrou, T. Cieslak, M. Macneil, A. Vintinner, M. Plyley (2002): Effect of moderate
exercise on salivary immunoglobulin A and infection risk in humans. European Journal of
Applied Physiology. 87(2): 153-158.
(2) N. P. Walsh, M. Gleeson, R. J. Shephard, M. Gleeson, J. A. Woods, N. C. M. Fleshner, C.
Green, B. K. Pedersen, L. Hoffman-Goetz, C. J. Rogers, H. Northoff, A. Abbasi, P. Simon (2011): Position statement. Part one: Immune function and exercise. Exercise Immunology Review. 17: 6-63.
(3) N. A. Casanova, M. A. Carballo (2011): Antigenotoxic activity of watercress extract in an in vitro mammalian system using comet assay. Phytotherapy Research. 25(12): 1743-1746.
(4) Darren E.R. Warburton, Crystal Whitney Nicol, Shannon S.D. Bredin (2006): Health benefits of physical activity: the evidence. Canadian Medical Association Journal. 174(6): 801–809.
(5) J. T. Sutliffe, L. D. Wilson, H. D. de Heer, R. L. Foster, M. J. Carnot (2015): C- reactive protein response to a vegan lifestyle intervention. Complementary Therapies in Medicine. 23(1): 32–37.
(6) J. Ge, T. J. Han, J. Liu, J. S. Li, X. H. Zhang, Y. Wang, Q. Y. Li, Q. Zhu, C. M. Yang (2015): Meat intake and risk of inflammatory bowel disease: A meta-analysis. The Turkish Journal of Gastroenterology. 26(6): 492–497.
310
(7) R. A. Vogel, M. C. Corretti, G. D. Plotnick (1997): Effect of a single high-fat meal on endothelial function in healthy subjects. American Journal of Cardiology. 79(3): 350–354.
(8) T. Otsuki, K. Shimizu, M. Lemitsu, I. Kono (2012): Chlorella intake attenuates reduced salivary SIgA secretion in kendo training camp participants. Nutrition Journ

(Fejléckép forrása: deccanchronicle.com)A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.