Újabb kapcsolódási pont a vörös húsok és a szívbetegségek között

Újabb kapcsolódási pont a vörös húsok és a szívbetegségek között

Az eredmények szerint a vörös húst tartalmazó étrend megháromszorozza a vér TMAO-szintjét, ám ez a hatás megfelelő étkezéssel visszafordítható

A kutatók újabb nyomós okot találtak a vörös húsok fogyasztásának korlátozására: ez pedig nem más, mint a belekben termelődő, a szívbetegségekkel is összefüggésbe hozott trimetilamin N-oxid (TMAO) megnövekedett szintje. A vizsgálatok szerint a vörös húsokban gazdag étrendet követő emberek TMAO-szintje háromszorosa annak, amit a fehér húsokban vagy főként növényi eredetű fehérjékben bővelkedő ételeket fogyasztó alanyoknál mértek, ám a problémát okozó diéta elhagyása idővel csökkenti a kirívó értéket.

A TMAO tulajdonképpen az étkezésünk egyik mellékterméke, amelyet a bél baktériumai termelnek az emésztés során – részben a vörös húsokban nagy mennyiségben előforduló tápanyagokból. Míg a vörös húsok telített zsírsavairól régóta tudjuk, hogy elősegítik a szívbetegségek kialakulását (1), egyre több kutatás mutat arra, hogy a TMAO szintén hozzájárul a problémához. Korábban azonban a kutatók nem sokat tudtak arról, hogy a szokványos étkezési minták hogyan befolyásolják a TMAO előállítását vagy közömbösítését.

Az eredmények azt sugallják, hogy az egyszerű vérképpel mérhető TMAO-szint szabályozása ígéretes stratégia lehet az egyéni étrend kialakításában és a szívbetegségek megelőzésében. A kutatás – amelynek fő támogatója a National Institutes of Health alá tartozó National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) volt – 2018. december 10-én jelent meg a European Society of Cardiology által jegyzett European Heart Journal oldalain.(2)

„Az eredmények igazolják a napjainkban elterjedt étkezési tanácsokat, amelyek minden korosztályt szívbarát, vörös húsokat korlátozó étrend követésére bíztatnak” – mondta Dr. Charlotte Pratt, táplálkozáskutató, az NHLBI projektfelelőse. „Ez alatt változatos étkezést értünk, így a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, illetve a növényi-alapú fehérjeforrások (mint például a bab- és borsófélék) nagyobb mennyiségben való fogyasztását.”

„Ez az első tanulmány, ami megmutatja milyen drámai hatást gyakorolhatunk a – szívbetegségekkel egyre inkább összefüggésbe hozott – TMAO értékére az étrendünk megváltoztatásával” – mondta Dr. Stanley L. Hazen, a tanulmány felelős szerzője, a Cleveland Clinic Preventive Cardiology & Rehabilitation részlegének vezetője. „Az eredmény azt sugallja, hogy a TMAO csökkentésével a szívbetegség kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük.”

Hazen becslése szerint a középkorú amerikaiak mintegy negyedének – természetes okokra visszavezethetően – alapból magas a TMAO-szintje, és ezt a kirívó mértékű vörös hús fogyasztás tovább rontja. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a TMAO profil mindenkinél más, így ennek a kémiai jelzőszámnak a követése – Hazen szerint – fontos előrelépés lehet a személyre szabott orvoslás alkalmazásában a szívbetegségek elleni harcban.

Az étrendi foszfatidil-koli, a bél mikrobióta és a szív- és érrendszeri esetek kapcsolata.(3)

A kutatásban 113 egészséges férfi és nő részvételével, klinikai kísérletben vizsgálták azt, milyen hatást gyakorolnak az étkezéssel – vörös hússal, fehér hússal, és a hústól eltérő forrásból – bevitt fehérjék a TMAO termelődésére. Az alanyok 1-1 hónapon át követték az egyes diétákat, amelyek véletlenszerű sorrendben követték egymást. A vörös húsos étrend keretében a résztvevők nagyjából napi 22 dekagrammnyi steaket vagy marhahús pogácsát kellett elfogyasztaniuk. A hónap elteltével a kutatók azt találták, hogy ezen alanyok átlag TMAO-szintje háromszorosa volt annak, amit a fehér húsokból, illetve a hústól eltérő forrásból származó fehérjékben gazdag étkezés esetében mértek.

Míg az egyes étrendek kalóriaszintje megegyezett, a résztvevők fele ezek magas zsírtartalmú verzióját fogyasztotta – a kutatók esetükben is hasonló eredményeket tapasztaltak. Ennek értelmében tehát a fehérjeforrások TMAO termelésre gyakorolt hatása független a zsír étkezéssel való bevitelének mértékétől

Fontos megjegyezni, hogy az eredmények szerint a TMAO-szint növekedése visszafordítható. Amikor ugyanis a résztvevők a vörös húsos étrendről egy hónapnyi fehér húsos vagy hústól eltérő fehérjeforrásokban gazdag étkezésre váltottak, a mért érték jelentősen visszaesett.

A TMAO szívbetegségekre gyakorolt hatásának pontos mechanizmusa igen összetett. Korábbi tanulmányok szerint a TMAO fokozza a koleszterin érfalakon való lerakódását. A kutatók más munkái arra mutatnak, hogy a vegyület olyan módon reagál a vérlemezkékkel – a normális véralvadásban szerepet játszó sejtekkel – , ami növeli a vérrögképződéssel összefüggő események (mint a szívroham és a stroke) kockázatát.

Milyen fehérjeforrást válasszunk?

Bár a fenti tanulmány a vörös húsokat emeli ki, érdemes megemlíteni, hogy a fehér húsok nagy mennyiségben való fogyasztása magasabb koleszterinszinthez vezet, mint a hasonló mennyiségben bevitt növényi alapú proteinek. Erről részletesen említést tettem egy régebbi blogcikkemben, ahol a kutatás beszámol arról, miszerint a növényi eredetű fehérjék a legegészségesebbek.  Tehát tényleg ennyire felelős a bél mikrobiomja mindazokért a megbetegedésekért, amelyek miatt az artériáid gyulladásban vannak? A válasz igen!

Nyugi, ha zöldségeket eszel, akkor nincs gond! A fenti helyzet akkor alakul ki, ha egészségtelen, “gyulladásindító” ételeket fogyasztasz. Amikor húst, tejtermékeket és tojást eszel a bél mikrobiom az ételek kolin tartalmát TMA-vá (trimetil-amin) változtatják, ami a májban TMAO-vá (trimetilamin-N-oxid) válik. (3) A megnövekedett TMAO-szint pedig összefügg a jelentős, nemkívánatos kardiovaszkuláris események megnövekedett kockázatával.

A TMAO jelenléte egyértelmű veszélyt jelent a szív egészségére. A korábbi adatok azt mutatták, hogy a vegyület magas szintje nagyobb kockázatot jelent a vérrögökhöz kapcsolódó eseményekre, mint például a szívroham és a stroke kialakulása esetén, még akkor is, ha esetleg a közös kockázati tényezők és a gyulladásjelző markerek részben ferdíthetik az adatokat.(4)

Egy másik analízisben kimutatták, hogy a magas TMAO szint a vérben, magasabb korai halálozással jár együtt.(5) Az eredményt egy 2 235 fős csoportban végezték, akiknek artériás betegségük volt. Azoknál, akiknek magasabb volt a TMAO szintje, a következő öt évben négyszer nagyobb volt a mortalitás kockázatának esélye.

Lehet, hogy most hallod először, de megdöbbentő tény, hogy 2015-ben a World Health Organization (WHO) rákkutatással foglalkozó tudományos bizottsága, 10 ország 22 kutatója, az állati húsokat a rákkeltő kategóriába sorolta.(6) A vörös húsokat (marhahús, borjúhús, sertéshús, bárány, birka, ló és kecske) az emberre valószínűleg rákkeltő, a feldolgozott húsokat (sózás, erjesztés, füstölés, tartósítás) pedig a rákkeltők osztályába sorolták.

Hogyan tovább?

Szeretnél kirobbanó formában lenni? Kíváncsi vagy, hogyan lehet természetes módon növelni a teljesítményedet? Most megtudhatod, ha letöltöd az ingyenes e-könyvemet. Összegyűjtöttem neked azokat az ételeket, amik segítenek, hogy szuper formában legyél minden edzésen! 47 darab kutatási eredmény összegezve.

Részletes és tudományosan bizonyított válaszokat a Teljesítményfokozó növényi ételek című e-könyvemben találod meg, amit most ingyen letölthetsz. Csinálj egy 4 hetes próbát, nincs veszíteni valód!

Hivatkozások
(1) Dominguez LJ [et al]: Should we recommend reductions in saturated fat intake or in red/processed meat consumption? The SUN prospective cohort study. Clin Nutr. 2018. (37. évf.) 4. sz. p. 1389-1398.
(2) Zeneng Wang, [et al]: Impact of chronic dietary red meat, white meat, or non-meat protein on trimethylamine N-oxide metabolism and renal excretion in healthy men and women. In: European Heart Journal. 2019. (40. évf.) 7. sz. p. 583–594.
(3) W.H. Wilson Tang, [et al]: Intestinal Microbial Metabolism of Phosphatidylcholine and Cardiovascular Risk. In: The New England Journal of Medicine. 2013. (368. évf.) 17. sz. p. 1575-1584.
(4) Zhu W. [et al]: Gut Microbial Metabolite TMAO Enhances Platelet Hyperreactivity and Thrombosis Risk. In: Cell. 2016. (165. évf.) 1. sz. p. 111-124.
(5) Vichai Senthong [et al]: Intestinal Microbiota‐Generated Metabolite Trimethylamine‐N‐Oxide and 5‐Year Mortality Risk in Stable Coronary Artery Disease: The Contributory Role of Intestinal Microbiota in a COURAGE‐Like Patient Cohort. In: Journal of the American Heart Association. 2016. (5. évf.) 6. sz. e002816.
(6) World Health Organization, International Agency for Research on Cancer (2015): IARC Monographs evaluate consumption of red meat and processed meat. https://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf.A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.