Újabb kutatások bizonyítják a növényi alapú étrend jótékony hatásait

Újabb kutatások bizonyítják a növényi alapú étrend jótékony hatásait

A növényi alapú, egészséges ételek fogyasztása csökkenti a krónikus megbetegedések, a súlygyarapodás és a korai halálozás kockázatát

A vegetáriánus, illetve a főként növényi alapú táplálkozásnak számos egészségügyi előnyt tulajdonítanak. Ám az ilyen étrend önmagában még nem elég: a jótékony hatások érvényesülésben szerepet játszik az étel minősége is. Az Amerikai Táplálkozási Társaság (American Society for Nutrition) Nutrition 2018 elnevezésű konferenciáján új kutatási eredményeket mutattak be a növényi alapú étrendek egészségre gyakorolt hatásairól és arról, hogy az ételek minősége hogyan befolyásolja ezeket.

Egyre több bizonyíték mutat arra, hogy a növényi alapú étrend csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát

A több növényi és kevesebb állati eredetű fehérje fogyasztása csökkenti a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát
Egy 6 000 ember részvételével lefolyt, holland kutatás szerint azoknál, akik kevesebb állati eredetű és több növényi fehérjét fogyasztottak kisebb volt a szívkoszorúér-betegség kockázata a 13 évet meghaladó medián követés alatt. (1)

A több növényi és kevesebb állati eredetű fehérje fogyasztása csökkenti az érszűkület kialakulásának kockázatát
Egy 4 500 brazil felnőttet vizsgáló kutatás megállapította, hogy a rendszeresen több növényi fehérjét fogyasztó alanyoknál 60%-ban kisebb eséllyel halmozódott fel plakk a szív artériáiban, mint a több állati eredetű fehérjét fogyasztóknál. Az eredmény a plakk lerakódását mérő koronária-kalcium pontértékek elemzésén alapul, amely bevett módszer a szívbetegség kockázatának meghatározásában. (2)

A vegetáriánus étrend csökkenti a szívbetegségek és cukorbetegség kialakulásának kockázatát
Egy, az Egyesült Államokban élő dél-ázsiai alanyokat vizsgáló kutatás szerint a vegetáriánus étrendet fogyasztó személyek esetében kisebb arányban fordulnak elő a szívbetegségek és a cukorbetegség rizikófaktorai, így alacsonyabb volt a testtömeg index, a derékbőség és a hasi zsír, illetve a koleszterin- és vércukorszint, mint az azonos demográfiai csoport húst is fogyasztó tagjainál. (3)

Ne feledd! A növényi alapú ételek minősége is hatással van egészségedre

Az egészséges növényi alapú ételek fogyasztása összefügg a kisebb súlygyarapodással
Egy 125 000 felnőtt testsúly-változásait 4 éves periódusokon át vizsgáló elemzés szerint a magas minőségű, növényi alapú ételekben (mint pl. teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök, zöldségek és diófélék) gazdag, növényi alapú étrendek kisebb testsúly-gyarapodással jártak együtt, amíg az egészségtelen növényi alapú ételek (pl. édességek, finomított gabonák és az olajban sült zöldségek) fokozott bevitele jelentősen magasabb súlygyarapodást eredményeztek. (4)

A magasabb minőségű növényi alapú élelmiszerek fogyasztása csökkenti a korai halálozás kockázatát
Egy 30 000 amerikai felnőtt részvételével készült tanulmány arra mutat, hogy a magasabb minőségű étrend segít hosszabb életet élni – illetve, hogy a táplálkozásban a növényi élelmiszerek minősége fontosabb, mint az állati eredetű összetevőké. A növényi eredetű összetevők gondosabb kiválasztása 30 százalékkal csökkentették a korai halálozás kockázatát, míg a jobb minőségű állati eredetű összetevők elenyésző hatással voltak ugyanerre. A magasabb minőségű növényi alapú ételek jótékony hatása még markánsabb volt a krónikus szívbeteg alanyok esetében. (5)

 

Hivatkozások
(1) Kim V.E. Braun, Erasmus University Medical Center, will present this research on Sunday, June 10, from 8 a.m.-6 p.m. in the Hynes Convention Center Auditorium (poster 35) (abstract).
(2) Dirce Maria Marchioni, Faculdade de Saúde Pública da USP, will present this research on Sunday, June 10, from 8 a.m.-6 p.m. in the Hynes Convention Center Auditorium (poster 89) (abstract).
(3) Sameera A. Talegawkar, George Washington University Milken Institute School of Public Health, will present this research on Sunday, June 10, from 8 a.m.-6 p.m. in the Hynes Convention Center Auditorium (poster 114) (abstract).
(4) Ambika Satija, Harvard T. H. Chan School of Public Health, will present this research on Sunday, June 10, from 4:45-5 p.m. in the Hynes Convention Center, Room 309 (abstract).
(5) Fang Fang Zhang, Friedman School of Nutrition Science and Policy at Tufts University, will present this research on Monday, June 11, from 8-8:15 a.m. in the Hynes Convention Center, Room 311 (abstract).A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.