Ultrafeldolgozott világban élünk!

Ultrafeldolgozott világban élünk!

Amerikai kitekintés

Az amerikaiak számára elérhető bolti élelmiszerekben rengeteg a kalória, a telített zsír, a cukor és a só, állítja a Northwestern Medicine egészségügyi szervezet új tanulmánya.(1) Az elemzés szerint az Egyesült Államokban 2018-ban forgalomban lévő csomagolt ételek és italok jellemzően ultrafeldolgozottak és egészségtelenek voltak.

Mivel az amerikaiak teljes kalóriabevitelének körülbelül 80%-át (csomagolt és nem csomagolt) bolti ételek és italok teszik ki, az elérhető kínálat központi szerepet játszik különböző krónikus betegségek – mint pl. az elhízás és a szív-és érrendszeri problémák – kialakulásában.

Fő élelmiszerkategóriák, amelyek ultrafeldolgozottak vagy sem.(1)

„Az senkit nem lep meg, hogy az élelmiszer-kínálatunk magasan feldolgozott termékekből áll, ám fontos rámutatni a gyártók felelősségére úgy, hogy folyamatosan dokumentáljuk, hogyan teljesítenek az egészséges ételek terén” – magyarázta Abigail Baldridge, vezető szerző, a Northwestern University Feinberg School of Medicine megelőző orvoslással foglalkozó osztályának biostatisztikusa. “A verdikt pedig az, hogy ennél többet tudnának tenni és többet is kellene tenniük.”

A brazíliai University of Sao Paulo által kidolgozott NOVA élelmiszer minősítési rendszer meghatározása szerint az “ultrafeldolgozott ételek és italok” az élelmiszerek negyedik és egyben legutolsó csoportja, olyan “ipari készítmények, amelyek teljesen vagy nagy részben élelmiszerekből kivont anyagokból (olajok, zsírok, cukor, keményítő és fehérjék) készülnek.” (2) Laboratóriumokban szintetizált hidrogénezett zsírokból és módosított keményítőkből származnak.

71%
Az elemzett 230 156 termék több, mint 70%-a az ultrafeldolgozott kategóriába esik.

A kutatók 230 156 terméket elemeztek, és megállapították, hogy a NOVA minősítés szerint ezeknek több, mint 71%-a – pl. kenyerek, salátaöntetek, snackek, édességek, cukrozott italok, stb. – ultrafeldolgozottnak számít. Az eladási mennyiség szerinti 25 legnagyobb gyártó termékei közül 86% estek ebbe a besorolásba.

A “kenyér és pékáru” volt az egyetlen kategória, amely a tápanyagtartalom tekintetében konzisztensen a felső harmadban volt mind a négy tápanyagtípust illetően (kalória, telített zsír, összcukortartalom).

Az Egyesült Államok élelmiszer-kínálata nagyjából ugyanannyira egészséges mint más, nyugati országoké (pl. Ausztrália), ugyanakkor termékei jobban feldolgozottak és magasabb a medián cukor- és nátriumtartalmuk, írja a tanulmány.

Noha a táplálkozási iránymutatásokat már rutinszerűen frissítik, arról nem készül rendszeres, a fogyasztók, kutatók vagy törvényhozók számára is hozzáférhető beszámoló, hogy mi is található az élelmiszerboltok polcain. A kínálat átalakítása pedig csak a megfelelő felméréssel kezdődhet el, mondta Baldridge

„Az élelmiszerek és italok folyamatosan fejlődnek, így az ilyen jellegű jelentések segíthetnek rámutatni arra, milyen lehetőség van a telített zsír, só és cukortartalom csökkentésére egyes gyártók kinálatában vagy bizonyos termékcsoportokban” – magyarázta a kutató.

Hazai és nemzetközi helyzet

A globális táplálkozási kutatásokkal foglalkozó szakemberek által végzett elemzések azt mutatják, hogy az élelmiszer-evolúciói mértéke a kézműves termékektől egészen a nagyipari termelésig terjed. A “valódi étel” helyébe a sós rágcsálnivalók, a cukros gabonafélék, az iparilag készített kenyér, a desszertek, és a készételek kerültek az édesített üdítőitalok mellé.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek százaléka a háztartási vásárlások során.(3)

Egy 19 európai országot összefogó tanulmány jelent meg a feldolgozott élelmiszereket fogyasztók vásárlási szokásairól a Public Health Nutrition folyóirat egyik kiadásában. A vizsgálat azt mutatja, hogy az Egyesült Királyságban élő családok sokkal több ultrafeldolgozott élelmiszert vásárolnak, mint bármely más európai ország, ugyanis nekik az étrendjük 50,7% -át teszi ez ki. Németország a második 46,2%-kal, majd Írország 45,9%. Magyarország még egész jó helyen van a 21,1%-kal. Bár a számadatok nem hasonlíthatók össze közvetlenül a különböző országokban végzett különböző felmérésekből és különböző évekből származó adatokkal, a tendencia egyértelmű.(3)

A feldolgozott termékek piaca Magyarországon sem sokkal jobb, mint Amerikában. Menjünk el bármelyik nagy áruházlánc élelmiszer osztályára és vizsgáljuk meg mennyi teljes értékű ételt tudnánk vásárolni. Őszintén szólva arányaiban nem sokat.

Feldolgozott élelmiszerek szerepe az egészségben

Az adatok azt sugallják, hogy az ultrafeldolgozott ételeknek az étrendből való eltávolítása csökkenti a felesleges kalóriabevitelt és súlycsökkenést eredményez, míg az olyan étrendek, amelyek nagy részét az ultrafeldolgozott élelmiszerek alkotják növeli a kalóriabevitelt és súlygyarapodást eredményez.(4)

Testtömeg változása és az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása.(4)

Az Eurostat 2018-as publikációjából megtudhatjuk, hogy a krónikus betegségek, mint például a rosszindulatú daganat, ischaemiás szívbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, alsó légúti betegségek, májbetegségek és cukorbetegség okozta halálozási ráta értéke rendkívül magas.(5) Kimutatták, hogy ezeknek a krónikus betegségeknek erős korrelációja van a BMI-vel, ezért nem véletlen, hogy minden vizsgált populációban szorosan figyelik a túlzott testtömeg prevalenciáját.(6)(7)

Valójában nem csak a BMI-t kell nézni, ugyanis a hasi területen felhalmozódó zsír kardiometabolikus betegségek nagyobb kockázatával jár, függetlenül a BMI-től.(8) Bár jellemzően, aki elhízott a hasi területen, az egy idő után biztos elhízott vagy túlsúlyos kategóriába sorolható lesz.

A megfelelő testsúly és a betegségek elkerüléséhez életmódot kell váltani. Ennek egyik szerves része a helyes táplálkozás. Ez természetesen vonatkozik az általunk főzött ételekre és az általunk vásárolt termékekre is. Egy 2019-es friss kutatás is felhívja a figyelmet arra, hogy ha kevésbé egészséges növényi alapú táplálkozást folytatunk, akkor nem lesz hatékony a súlycsökkentés.(9) Nem elég vegánnak lenni, törekedni kell arra, hogy minél több teljes értékű növényi alapanyagokból készült ételt fogyasszunk.

Ha szeretnél segítséget kérni, akkor a Könyvek menüpont alatt találsz ingyenes e-könyveket, amikben számos tippet és trükköt találsz az életmódváltás kezdeti lépéséhez.

Hivatkozások

(1) Baldridge, A.S.; Huffman, M.D.; Taylor, F.; Xavier, D.; Bright, B.; Van Horn, L.V.; Neal, B.; Dunford, E. The Healthfulness of the US Packaged Food and Beverage Supply: A Cross-Sectional Study. Nutrients 2019, 11, 1704.
(2) Carlos Augusto Monteiro et all (2018): The UN Decade of Nutrition, the NOVA food classification and the trouble with ultra-processing. Public Health Nutrition. 21(1): 5-17.
(3) Carlos Augusto Monteiro, Jean-Claude Moubarac, Renata Bertazzi Levy, Daniela Silva Canella, Maria Laura da Costa, Louzada, Geoffrey Cannon (2018): Household availability of ultra-processed foods and obesity in nineteen European countries. Public Health Nutrition. 21(1): 18-26.
(4) Kevin D.Hall et all (2019): Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Cell Metabolism. 30(1): 67-77.
(5) Eurostat (2019) https://ec.europa.eu/eurostat/documents/3217494/9210140/KS-HA-18-001-EN-N.pdf/655a00cc-6789-4b0c-9d6d-eda24d412188
(6) Pi-Sunyer X.: The medical risks of obesity. In: Postgraduate Medicine, 2009. (121. évf.) 6. sz. p. 21-33.
(7) Ezzati [‎et. al.]: Comparative quantification of health risks : global and regional burden of disease attributable to selected major risk factors. In: http://www.who.int/iris/handle/10665/42770 (Letöltés: 2019. március 19.)
(8) Cameron A. J. [‎et. al.]: A systematic review of the impact of including both waist and hip circumference in risk models for cardiovascular diseases, diabetes and mortality. In: Obesity Reviews, 2013. (14. évf.) 1. sz. p. 86-94.
(9) Satija A. [et. al.]: Changes in intake of plant-based diets and weight change: results from 3 prospective cohort studies. In: The American Journal of Clinical Nutrition. nqz049.A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.