Vegán étrend és pajzsmirigy alulműködés

Vegán étrend és pajzsmirigy alulműködés

Egyre több kutatást olvashatunk arról, hogy a növényi alapú étrend csökkenti a krónikus betegségekkel kapcsolatos megbetegedések és a mortalitás kockázatának számát. Kételyek merülnek fel azonban amiatt, hogy a vegetáriánus étrend alacsony kalcium-, D-vitamin-, B12-vitamin- és cinktartalommal járhat. Egy másik kritikus tápanyag a jód, ami egy olyan ásványi anyag, amely fontos szerepet játszik az egészséges pajzsmirigy működésében.

A pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb oka az autoimmun pajzsmirigygyulladás. Az előfordulási gyakoriság nő az életkor előrehaladtával és az elhízás világjárványával. A vegetáriánusok testtömegindexe általában alacsonyabb, mint a nem vegetáriánusoké, és egyes vizsgálatok szerint a gyulladásos markerek szintje is alacsonyabb köreikben.

Az állati termékeket kiiktató vegán étrend ritkán összefüggésbe hozható a pajzsmirigy alulműködéssel, de védelmet nyújthat az autoimmun betegségekkel szemben, ezért Tonstad és munkatársai megvizsgálták, hogy a pajzsmirigy alulműködés kockázata összefügg-e a vegetáriánus, illetve a mindenevő táplálkozási szokásokkal. (1) Ezt az Adventist Health Study-2 tanulmány résztvevői körében végezték, akik egy önkitöltős kérdőívben adták meg adataikat.

A vizsgálat célja az volt, hogy a vegetáriánus étrend, beleértve a vegán, lakto-ovo, pesco vagy félvegetáriánus étrendet is, összefüggésbe hozható-e a pajzsmirigy alulműködés gyakoriságával és előfordulási gyakoriságával a mindenevő étrenddel összehasonlítva.

(A vegetáriánusok közé tartoznak a vegánok is, akik nem fogyasztanak húst tojást vagy tejtermékeket, a lakto-ovo-vegetáriánusok, akik tojást és tejtermékeket fogyasztanak, valamint a peszko-vegetáriánusok, akik a tojás és a tejtermékek mellett halat is fogyasztanak.)

Az Egyesült Királyságban a lakto-ovo-vegetáriánusok megfelelő jódbevitellel rendelkeznek. A vegánoknál fennállhat a nem megfelelő jódbevitel kockázata, mivel az állati eredetű termékek általában gazdagok jódban. A brit, és nemrégiben az amerikai vegetáriánusok körében végzett vizsgálat is azt mutatta, hogy a vegánoknál fennáll a jódhiány kockázata.

A vizsgálat mintegy 97.000 résztvevőjéből 65.981 esetében állt rendelkezésre minden szükséges adat az összes változóra vonatkozóan a kiindulási időpontban. A pajzsmirigy alulműködéssel rendelkező alanyok idősebbek, nagyobb valószínűséggel voltak nők, kisebb valószínűséggel voltak sötétbőrűek és nagyobb valószínűséggel használtak sót. Ezeknek az alanyoknak magasabb volt a testtömeg-indexük, valamint alacsonyabb a jövedelmük és az iskolai végzettségük az egészségesen működő pajzsmiriggyel rendelkező alanyokhoz képest.

A kutatás szerzőinek fő megállapítása az volt, hogy a növényi alapú táplálkozás követése általában összefügg a pajzsmirigy alulműködés elleni védelemmel.

Cikkreferátumot írta: Lőrincz Hanna

Hivatkozások:

(1) Tonstad, S., Nathan, E., Oda, K., & Fraser, G. (2013). Vegan diets and hypothyroidism. Nutrients, 5(11), 4642–4652. https://doi.org/10.3390/nu5114642A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.