Vörös és feldolgozott húsok egészségügyi kockázatai: Mennyire erős a bizonyíték?

Vörös és feldolgozott húsok egészségügyi kockázatai: Mennyire erős a bizonyíték?

“Noha több bizonyítékra van szükség a vörös és a feldolgozott hús egészségügyi hatásaival kapcsolatban, az epidemiológiai adatok sokasága erős és következetes kapcsolatot mutat ki a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kapcsolata között. Eközben a rövid távú, randomizált intervenciós vizsgálatok kimutatták a vörös hús növényi fehérjeforrásokkal való helyettesítésének előnyeit az LDL-koleszterin és más kardiometabolikus kockázati tényezők csökkentésében.”(1) 

2015-ben a World Health Organization (WHO) rákkutatással foglalkozó tudományos bizottsága, 10 ország 22 kutatója, a vörös húsokat az emberre valószínűleg rákkeltő, a feldolgozott húsokat pedig a rákkeltők osztályába sorolták.(2)

Miért lehet, hogy ma jelenleg a táplálkozástudománnyal foglalkozó publikációk ellentmondásosak? Hiszen vannak olyan szakmai kutatások, amelyek pont a fentiek ellenkezőjét állítják.(3)(4)

A táplálkozás analízisének ellentmondásos következtetései nagy érdeklődésre tartanak számot a közvéleményben. Befolyásolhatják az étrendre és az egészségre vonatkozó irányelveket. Ha egy metaanalízis (különálló vizsgálati eredmények összegzése) eredménye egy hibás módszer végterméke, akkor az nagyon félrevezetheti a táplálkozástudományban járatlan embereket. A tanulmányok nagyban különböznek minőségben. Például néhány klinikai vizsgálatot randomizálnak, másokat nem. Az egyes vizsgálati eredmények kombinálása növeli a kísérletekben résztvevők teljes számát, így a több résztvevőnek nagyobb statisztikai ereje lesz. Ha azonban a résztvevők demográfiai és vizsgálati módszerei között különbségek vannak, a vizsgálatok kombinálása növeli az eredmény variabilitását, így statisztikai ereje csökken, azonban a valós hatást nagyon nehéz lesz felismerni. (7)

Az Annals of Internal Medicine-ben tavaly publikált meglepő új tanulmány megdöbbentette a tudósokat és a közegészségügyi tisztviselőket, mert ellentmondott a vörös és feldolgozott hús fogyasztásának korlátozásáról szóló táplálkozási iránymutatásoknak: arra a következtetésre jutott, hogy a húsfogyasztás a szívbetegséghez és a rákhoz kapcsolódó figyelmeztetések nem állnak szilárd tudományos bizonyítékokkal (4) Amit azonban a tanulmány nem mondott el, hogy a vezető szerző Dr. Bradley C. Johnston, korábbi kutatási kapcsolatokkal rendelkezik a hús- és élelmiszeriparral. Erről egy igen hosszú New York Times cikk is született. (8)

Számos kiemelkedő táplálkozástudománnyal foglalkozó tudós és egészségügyi szervezet kritizálta a tanulmány módszereit és eredményeit. Dr. Johnston és kollégái azonban megvédték a munkát, mondván, hogy a legmagasabb szintű tudományos bizonyítékokra támaszkodik, és megjegyezte, hogy egy nyomozócsoport nem jelentett összeférhetetlenséget. Dr. Johnston emellett a nyilvánosságra hozatali űrlapon jelezte, hogy az elmúlt három évben nem volt összeférhetetlenség, amelyet be kellene jelentenie. De nemrég, 2016. decemberében, ő volt egy hasonló tanulmány vezető szerzője, amely megpróbálta megcáfolni a nemzetközi egészségügyi irányelveket, amelyek azt tanácsolják az embereknek, hogy kevesebb cukrot fogyasszanak. (9) Ezt a tanulmányt, amely szintén megjelent az Annals of Internal Medicine-ben, a Nemzetközi Élettudományi Intézet, vagyis az ILSI támogatta, egy ipari kereskedelemmel foglalkozó csoport, amelyet nagyrészt az agrár-, élelmiszer- és gyógyszeripari cégek támogatnak, és amelynek tagjai között szerepel a McDonald’s, a Coca-Cola, PepsiCo és Cargill, Észak-Amerika egyik legnagyobb marhahús-feldolgozója.

Dr. Johnston vezette publikáció kapcsán a kritikusok aggodalmat fogalmaztak meg, miszerint hasonlít az ipar által finanszírozott cukor-tanulmányhoz, és ugyanazt a szabványt használja a bizonyítékok értékelésére. Dr. Frank Hu, a Harvard Egyetem Nutrition and Epidemiology Chair, Department of Nutrition professzora elmondta, hogy megdöbbent, amikor rájött, hogy Dr. Johnston egyaránt a húsvizsgálat vezetője, és ugyanaz a kutató, aki az ipar által finanszírozott áttekintést vezette, amely megtámadta az irányelveket, amelyek az embereknek azt tanácsolják, hogy kevesebb cukrot fogyasszanak. Mindkét esetben egy GRADE megközelítést használták, ami jól bevált a klinikai beavatkozások, különösen a farmakoterápia hatékonyságának értékelésére, amelyet elsősorban a klinikai gyógyszervizsgálatok, és nem az étrendi vizsgálatok értékelésére terveztek. Dr. Frank Hu elmondta: “a gyógyszeres vizsgálatok elsősorban a hatékonyságot és a biztonságot vizsgálják, miközben az étrendi tanulmányok fő célja az elhízás és a krónikus betegségeket befolyásoló kockázati tényezők azonosítása. Ezért használják a tudósok a nagy megfigyeléses tanulmányokat és randomizált vizsgálatok adatait, hogy megvizsgálják a különféle étkezési szokások és egyéb viselkedések egészségügyi hatásait, amelyeket nem lehet úgy megvizsgálni, mint például a gyógyszerészeti terápiákat.”

Mit tapasztalhatunk, ha csökkentjük a feldolgozott húsok fogyasztását? 

“Az EPIC vizsgálat eredményeiből képzett adatokból (mintegy 448 568 fő és 26 344 halálozás) megállapítható, hogy az összes halálozást tekintve 3%-os csökkenés lenne elérhető, ha a feldolgozott húskészítmények fogyasztását 20 gramm/nap mennyiségre csökkentenénk. A halálozás visszaesése olyan betegségek ritkább jelentkezésében lenne tetten érhető, mint a szív-ér rendszeri megbetegedések vagy a tumoros megbetegedések. A tanulmány érdekessége, hogy a mennyiségi ajánlást az európai populációra vonatkozóan tette.” (5)

A húsevők és a nem húsevők között úgy tűnik örök vita marad mi az egészséges és mi nem. Azt gondolom, ennek soha nem szabad az emberi kapcsolatok rovására mennie. Mielőtt a postom miatt a ketogén és paleo étrendet követők nekem támadnak, szeretném elmondani, hogy a szakmai kérdésekben mindig szeretek tárgyilagos maradni. Nekem nagyon sok jó barátom van, akik esznek húst, annak ellenére, hogy tudják én vegán vagyok, és tudják mit gondolok a húsevésről. Én sem voltam mindig vegán, régen én is ettem húst. Én nem tartom jónak, ez az én szakmai álláspontom, ez az én döntésem.

De, hogy ne csak a hús ellen szóljak! Nagyon nem tartom jónak, hogy sok vegán egészségtelenül étkezik. Rengeteg feldolgozott élelmiszer van a piacon, junk foodok, édességek, csomagolt burgerek, vegán magnumok és vegán tejfölök, amik ígéretes alternatívának tűnnek, azonban magukkal hordozzák a betegségek veszélyét és a magasabb szív- és érrendszeri kockázatot, amely megállapítást a növényi táplálkozásra vizsgáltak. (6)

Akár eszel húst, akár nem, az alábbi dolgokat érdemes megfontolni, mert biztosan növelik a protektív tényezőket:

– csökkentsd a feldolgozott és vörös húsok fogyasztását
– ne egyél ultrafeldolgozott élelmiszereket
– mozogj rendszeresen (akár napi 20-30 perc séta)
– aludj 7-8 órát
– építs be valamilyen meditációs vagy mindfulness technikát a mindennapokba, ahol a légzésre külön figyelsz

Postomat Sir Austin Bradford Hill idézetével zárnám, aki úttörő szerepet játszott a randomizált klinikai vizsgálatokban, Sir Richard Doll-lel együtt bemutatta a kapcsolatot a cigarettadohányzás és a tüdőrák között:

“All scientific work is incompleted whether it be observational or experimental. All scientific work is liable to be upset or modified by advancing knowledge. That does not confer upon us a freedom to ignore the knowledge we already have, or to postpone the action it appears to demand at a given time.”

Hivatkozások

(1) https://care.diabetesjournals.org/content/43/2/265
(2) https://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/
(3) https://annals.org/aim/fullarticle/2752327
(4) https://annals.org/aim/fullarticle/2752328
(5) http://otszonline.hu/cikk/az_allatifeherje_fogyasztas_es_egyes_betegsegek_osszefuggesei
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28728684
(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28975260
(8) https://www.nytimes.com/2019/10/04/well/eat/scientist-who-discredited-meat-guidelines-didnt-report-past-food-industry-ties.html
(9) https://annals.org/aim/fullarticle/2593601/scientific-basis-guideline-recommendations-sugar-intake-systematic-reviewA kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.