A zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben való fogyasztása csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát, különös tekintettel az agresszív daganatokra

A zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben való fogyasztása csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát, különös tekintettel az agresszív daganatokra

A mellrák (vagy emlőrák) a nőknél előforduló leggyakoribb rákfajta, a második leggyakoribb rákhoz köthető halálozási ok, nagyon heterogén betegség. Az International Journal of Cancer oldalain nemrégiben publikált, több, mint 180 000 nő részvételével lefolytatott kutatás szerint bizonyos zöldségek összefüggésben állnak a emlőrák megjelenésének jelentősen alacsonyabb kockázatával, különös tekintettel az agresszívabb típusú tumorokra. (1) Alább összefoglaljuk, melyek az ajánlott élelmiszerek, és mennyire van belőlük szüksége a szervezetnek naponta.

Azoknál a nőknél, aki nagy mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak nap mint nap, kisebb lehet a mellrák (különös tekintettel az agresszív változatokra) kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik kevesebb növényi alapú ételt esznek, állítja a Harvard T.H. Chan School of Public Health kutatói által jegyzett tanulmány. Megállapításai szerint a káposztafélék (mint pl. a brokkoli), illetve a sárga és narancs színű zöldségek különösen erős kapcsolatot mutatnak a betegség kialakulásának csökkent kockázatával.

“Noha már korábbi tanulmányok is utaltak hasonló összefüggésekre, ezek igen korlátozottak voltak, különösen bizonyos zöldségek, gyümölcsök és a mellrák agresszívabb altípusait tekintve” mondta az első szerző Maryam Farvid, a Táplálkozási Tanszék kutató tudósa. “Ez a kutatás adja a legteljesebb képet a nagy mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztásának fontosságáról a mellrák megelőzésében.”

A tanulmányt 2018. július 6-án tették közzé az International Journal of Cancer oldalain.

A kutatók a Nurses’ Health Study (88 301 nő, 1980 óta) és a Nurses’ Health Study II (93 844 nő, 1991 óta) résztvevői által négyévente kitöltött, étrendet vizsgáló kérdőíveket elemezték. Az egyéb lehetséges emlőrák rizikófaktorokra vonatkozólag (pl. életkor, testsúly, dohányzás, rákos megbetegedések a családban) a kétévi kérdőívek szolgáltattak adatokat.

Úgy találták, hogy azon nők esetében, akik naponta több, mint 5,5 adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, a mellrák kialakulásának kockázata 11%-kal kisebb volt, mint azoknál, akik napi 2,5 vagy kevesebb adagot ettek. (Egy adag: egy csésze nyers leveles zöldség, fél csésze nyers vagy főtt zöldség, vagy fél csésze szeletelt vagy főtt gyümölcs.)

Hogy megállapítsák, vajon a zöldség- és gyümölcsfogyasztás jótékony hatásai eltérnek-e az emlőrák különböző fajtáinak esetében, a kutatók hormonreceptor-státusz és molekuláris altípus szerint is elemezték az adatokat. Ennek eredménye szerint a fokozott zöldség- és gyümölcsfogyasztás különösen erős kapcsolatot mutatott az agresszívebb daganattípusok (mint pl. az ER-negatív, a hormon-negatív HER2+, illetve a tripla negatív/bazális altípusok) kialakulásának csökkent kockázatával.

A kutatócsoport egy korábbi munkája a mellrák kialakulásának alacsonyabb kockázatát a magasabb rostbevitellel hozta összefüggésbe, ám mostani tanulmányuk alapján úgy tűnik, hogy a zöldségeknek és gyümölcsöknek tulajdonított jótékony hatás független a rosttartalomtól, magyarázták a szerzők. Ez azt sugallja, hogy az említett élelmiszerek összetevői (pl. az antioxidánsok és más mikronutriensek) is fontos szerepet játszanak a kockázatok csökkentésében.

“Míg a sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrendnek számos más jótékony egészségügyi hatást is tulajdonítanak, kutatásunk eredményei további ösztönzőül szolgálhatnak a nőknek a növényi alapú ételek fogyasztásának fokozásához” mondta a felelős szerző, Heather Eliassen, a Harvard Medical School and Harvard Chan School egyetemi docense és a Brigham and Women’s Hospital epidemologus munkatársa.

A vörös és feldolgozott húsok növelik a mellrák kialakulásának kockázatát

A vörös húsok és feldolgozott húskészítmények növelik a mellrák kialakulásának kockázatát, állítja az International Journal of Cancer című tudományos magazinban megjelent egyik szakirodalmi áttekintés. (2) A kutatók 18 tanulmányban vizsgálták a betegség előfordulásának és a fent említett élelmiszerek fogyasztásának kapcsolatát. Az eredmények azt mutatják, hogy a mellrák kockázata 6%-kal nő vörös húsok, és 9%-kal a feldolgozott húskészítmények fokozott bevitele esetén. A kutatók a megnövekedett kockázatot az adott élelmiszerek magas telített zsír, koleszterin és hem vas tartalmának tulajdonítják.

Ha szeretnél egészségesebben táplálkozni és megérteni az összefüggések közötti logikát, akkor érdemes megvenned a Fehérjemítosz című könyvemet. Receptek elkészítése kapcsán pedig nagy segítségedre lehet a Fehérjemítosz Szakácskönyv című e-könyv.

 

Hivatkozások

(1) Maryam S. Farvid Wendy Y. Chen Bernard A. Rosner Rulla M. Tamimi Walter C. Willett A. Heather Eliassen (2018): Fruit and vegetable consumption and breast cancer incidence: Repeated measures over 30 years of follow‐up. International Journal of Cancer. https://doi.org/10.1002/ijc.31653.
(2) M. S. Farvid, M. C. Stern, T. Norat, et al. (2018): Consumption of red and processed meat and breast cancer incidence: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. International Journal of Cancer. 143(11): 2787-2799.A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.